Banden op velgen trekken: de kosten in één oogopslag

0
317
Banden op velgen trekken
© GettyImages / Edwin Tan

Terwijl leken het wiel gemakkelijk zelf kunnen verwisselen, is het moeilijker om de banden op velgen te zetten. De kosten variëren afhankelijk van de inspanning en aanvullende diensten. Ontdek hier wat het verschil is tussen het wisselen van banden en wielen, hoe het wisselen van banden werkt en welke kosten u daarbij kunt verwachten.

Banden op velgen zetten of wielen verwisselen – wat is het verschil?

Als u zomer- en winterbanden op uw voertuig gebruikt, moet u de banden twee keer per jaar vervangen. Winterbanden eraf, zomerbanden erop – en uw auto is klaar voor het volgende seizoen. Het verwisselen van banden kan deel uitmaken van het verwisselen van uw wielen – wanneer u nieuwe banden nodig heeft of als u slechts één set velgen heeft. Vervolgens moeten de banden eraf en de tweede set op de velgen gezet worden. Dit proces wordt het wisselen van banden genoemd.

Het verwisselen van de wielen zelf – dat wil zeggen het vervangen van voorgemonteerde banden door velgen – kunt u doorgaans eenvoudig thuis zelf doen. Voor het monteren van de banden ontkomt u echter meestal niet aan een bezoek aan de werkplaats. Hiervoor is een bandenwisselaar nodig. Omdat banden veiligheidsrelevante onderdelen van uw auto zijn, moet u uw banden altijd door een professional laten vervangen.

Banden op de velg trekken: de kosten* in één oogopslag

De kosten voor het plaatsen van de banden op de velg zijn altijd een beetje afhankelijk van welke diensten er precies geleverd worden. Bereken ongeveer deze posities per band:

PrestatieKosten
Verwijderen van de oude band van de velg5 euro
Nieuwe banden erop  zetten en balanceren15 euro
De banden terugplaatsen op de auto8 euro
Totaal28 euro

Met vier banden zijn de kosten ongeveer 28 x 4 = 112 euro. Daarnaast moet u rekening houden met verwijderingskosten voor banden die niet meer bruikbaar zijn en eventueel opslagkosten als u de set banden die u momenteel niet nodig heeft, wilt laten opslaan. Opslag kost ongeveer 20 tot 75 euro.

Het monteren van de banden wordt echter iets duurder als uw voertuig is uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem. Zowel bij het monteren van de banden op de velg als bij het bevestigen van de complete wielen moet u rekening houden met een meerprijs van zo’n 8 tot 12 euro per band. De inspanning wordt dan iets verhoogd. De totale kosten voor het wisselen van banden met een bandenspanningscontrolesysteem bedragen ongeveer 1,76 tot 208 euro. Ook bij runflatbanden moet u rekening houden met iets hogere kosten.

Banden monteren: zo werkt het

Bij het monteren van banden gaat de specialist als volgt te werk:

  1. Hij verwijdert het hele wiel van de opgeheven auto en laat de lucht uit de band lopen. Een bandenwisselaar verwijdert de band van de velg. Dit moet aan beide zijden van de band gebeuren. De band wordt daarvoor in de bandenwisselaar geplaatst. Met een druk op de knop wordt de band nu automatisch van de velg gescheiden.
  2. De specialist maakt de band voor montage gereed met montagepasta of smeert de bandhielen in met vet.
  3. Hij klemt de velg in de bandenwisselaar. De speciale montagearm zorgt ervoor dat de zijwand van de band perfect tegen de bovenrand van de velg aanligt. Terwijl de machine draait, wordt de band op de velg getrokken.
  4. Hetzelfde proces wordt herhaald voor de bovenste zijwand van de band.
  5. Nu kan de band worden opgepompt en vervolgens worden gesloten met een ventiel.

Nieuwe banden en velgen bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator – ontdek nu hoogwaardige merkproducten tegen redelijke prijzen.

*Marktprijzen per 1.9.2023