Auto in de noodloop modus: mag u nu verder rijden?

0
409
Noodloop
© GettyImages / Michal Wojtkowiak

Uw auto rijdt slechts met minimale prestaties en u kunt ook niet echt ergens komen? De noodlooop modus van uw auto is mogelijk geactiveerd. Op deze manier probeert het voertuig schade te voorkomen en toch uw mobiliteit te behouden. In deze blog leest u of u kunt blijven rijden met uw auto in noodloop, wat het betekent en hoe u u correct moet reageren.

Wat is de noodloop modus van een auto?

De regeleenheid van uw auto zorgt voor een breed scala aan processen die op de achtergrond worden uitgevoerd. In het ideale geval merkt u helemaal niets. Als de besturingseenheid echter een ernstig defect vaststelt of ongeloofwaardigheid detecteert in de meetwaarden die door de sensoren worden verzonden, moet deze de aandacht op zichzelf vestigen. De gemakkelijkste manier om dit te zien is wanneer het controlelampje gaat branden. Het geeft u al een duidelijke indicatie van een bestaand probleem.

Bij ernstige problemen activeert de regeleenheid de noodloop-modus van uw auto. In dit noodprogramma verlaagt het voertuig het motortoerental zeer sterk. U krijgt veel minder stroom dan normaal. Hierdoor accelereert uw voertuig veel langzamer dan u gewend bent. U mag alleen met lage snelheid rijden.

De noodbediening is een tussenweg: het verminderde vermogen beschermt gevoelige onderdelen van de motor om ernstige schade te voorkomen. Desalniettemin kunt u uw auto nog steeds in de noodmodus laten rijden en zo bijvoorbeeld naar huis komen of naar de dichtstbijzijnde werkplaats gaan.

Noodloop modus van uw auto: waarschuwingssymbolen correct herkennen

Om de verminderde prestaties te associëren met noodloop, moet u op de hoogte zijn van de waarschuwingssymbolen op het dashboard. Als het noodloop-programma is geactiveerd, ziet u op het dashboard een geel, oranje of rood symbool dat lijkt op een gestileerde motor (motorcontrolelampje).

Als u het symbool alleen ziet als u de motor start en daarna weer uit gaat, is alles in orde. Als het echter blijft branden en de auto niet meer goed accelereert, is de noodloop-modus van uw auto mogelijk geactiveerd.

Hoe kunt u toch snel met uw auto rijden in de noodmodus?

Hoe snel u nog met uw auto kunt rijden in noodloopmodus verschilt van automodel tot automodel. Ook het type defect speelt een rol. Typische snelheden zijn 60 tot 80 km/u. Zodra u echter een helling op moetkan de snelheid dalen tot 20 à 30 km/u. Hiervoor zou aanzienlijk meer vermogen nodig zijn, maar dat is niet beschikbaar.

Maar ook lagere en hogere maximumsnelheden kunnen voorkomen. De snelheid die uw auto nog kan halen in de noodstand is niet zo belangrijk. Het enige wat telt is of u de rit naar de werkplaats nog kunt maken, zij het veel langzamer.

Noodloop modus geactiveerd: zo reageert u correct

Als de noodloop modus van uw auto is geactiveerd, moet u het foutgeheugen zo snel mogelijk zelf uitlezen of een werkplaats bezoeken. Vaak kan op deze manier de oorzaak van het probleem snel achterhaald worden en kunt u de nodige reparaties (laten) uitvoeren. De oorzaken zijn meestal afkomstig van sensoren of kleppen die onjuiste of helemaal geen metingen doorgeven aan de betreffende regeleenheid. Vaak getroffen zijn:

  • Nokkenas sensor
  • Drukverschil sensor
  • Luchtmassameter
  • Vuldruk regelklep

Maar een marterbeet kan ook leiden tot het activeren van de noodbediening. Soms kan het nodig zijn om de noodloop modus van uw auto uit te schakelen. Soms voelt u misschien de behoefte om de noodloop modus van uw auto uit te schakelen. Het kan helpen om de auto uit te zetten en de motor opnieuw te starten. Vaak zal dit de noodloop modus resetten, waardoor u in ieder geval voor een korte tijd weer normaal kunt presteren.

Als de fout echter niet per ongeluk was, zal deze snel weer optreden en wordt de lnoodloop modus weer geactiveerd. Als de auto na het starten van de motor weer loopt, moet u hem uit voorzorg laten controleren. Anders zou u in het ergste geval een paar dagen later met een rokende motor langs de kant van de weg kunnen staan.

Heeft u een nieuwe luchtmassameter nodig ? Motointegrator biedt u reserveonderdelen van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor uw automodel.