Porsche 924 – oud uit Tufhuizen

0
369
Porsche 924
Porsche 924

Het hoeft niet altijd een 911 te zijn als het om Porsche gaat. Lange tijd werd de mooie, sportieve en betrouwbare 924 afgekeurd door puristische hardliners omdat hij geen luchtgekoelde boxermotor achterin had. Hij droeg zijn watergekoelde viercilinder voorin (en niet achterin) en bovendien was het geen 911. Zelfs wie destijds het hardst schreeuwde en geen 50.000 euro meer wil investeren in een redelijk rijdbare 911 beseft dat dit allemaal onzin is.

Porsche 924
Wie heeft er nog pop-up koplampen?

Geen audi-motoren meer

Nadat er meer dan 130.000 exemplaren van de originele 924 waren gebouwd, waren er veranderingen nodig. De 2.0 liter viercilinder van Audi, die ook werkte in de Audi 100 en de VW LT, kon slechts met veel moeite worden aangepast aan de strengere Amerikaanse emissienormen. Maar de Noord-Amerikaanse markt was belangrijk voor Porsche, dus namen ze de eigen 2,5-liter viercilinder uit de 944 en smoorden de compressie. Dat was nog steeds genoeg voor 150 pk en topsnelheden van ruim boven de 200 km/u. De 924 S was geboren.

Porsche
Een echte (en mooie) Porsche allround!

De volbloed sportwagen met het transaxle-concept heeft alles wat je van een Porsche mag verwachten. Dat er nog VW- en Audi-onderdelen werden gebruikt, stoort alleen degenen die altijd ergens tegenaan wrijven.

stuur
Klassieke ronde instrumenten en handgeschakelde versnellingsbak. Zo moet Porsche zijn.

Twee comfortabele stoelen, een heuse bagageruimte met een groot luik en voldoende druk van onderaf om snelle ritten door heel het land te maken, laten de 924 uitgroeien tot iets dat geen geheime tip meer is. De prijzen gaan omhoog. De fans worden wakker. Er is echter ook geen achterbank voor fans. Grote gezinnen zouden een 924 daarom alleen als tweede auto moeten plannen.

dashboard
Het enige ongewone hier is de aanpak van de toerenteller.

Reserveonderdelen zijn beschikbaar

 

Ons fotomodel 924 S is door de eigenaar gekocht in een tijd dat bijna niemand hem wilde hebben. De auto rijdt het hele jaar door in het stadsverkeer, dat zie je aan de kleine oneffenheden. Desalniettemin werkt alles nog, en wat er ook kapot gaat wordt vervangen door een nieuw onderdeel. Veel zaken zijn dankzij het modulaire systeem nog eenvoudig online beschikbaar. Of het nu gaat om remmenaandrijfassen of onderdelen van het koelsysteem  – zelfs een 40 jaar oude Porsche kan in het ruige dagelijkse leven in leven worden gehouden.

koppelen
De knop vertelt van vele kilometers.

En er is altijd wat met zo’n oude auto. Maar dat is eenvoudig te verhelpen. De onderdelencatalogus bevat veel illustratieve exploded views en is rechtstreeks bij Porsche verkrijgbaar als pdf. In het Porsche Centrum is eigenlijk nog veel voor dit model direct aan de toonbank te koop – natuurlijk, maar dat weet je van tevoren, ook tegen Porsche-prijzen.

Porsche 924S
De S maakt het kleine verschil.

Een sportwagen is niet goedkoop. En het is niet erg om het ene of het andere onderdeel bij Motointegrator van OEM-kwaliteit te bestellen. Wat niet meer leverbaar is, heeft internet gebruikt op voorraad. Eigenaar Alexander zegt dat hij nog geen enkel reserveonderdeel niet heeft kunnen krijgen.

motor
Een “halve” V8 van Porsche!

Zeldzaam: Het Targa-dak

En ja, zelfs een volledig gegalvaniseerde auto kan gaan roesten als de dunne laag verf en zink er langzaam afslijt op krikpunten en dorpels. Maar dat kan gelast worden. Deze rode flits uit het hoge noorden is immers de pas twee jaar geleden gebouwde S met een targadak, dat ofwel elektrisch kan worden opgezet ofwel geheel kan worden verwijderd. Alleen al de waardestijging door het toverwoord “Targa” is hier bijna onvermijdelijk.

motor
Eigenlijk kun je bijna overal komen.

Een “halve” V8

Voorin is de helft van de V8 aan het werk van het supermodel 928. De robuuste viercilinder geeft niet meer problemen dan andere motoren, je kunt overal terecht voor onderhoud en reparaties en het verbruik, zeker over land, ligt ruim onder de 10 liter Super. Met z’n tweeën op de autobaan van Hamburg naar Kopenhagen? Dit is geen probleem. Het strakke transaxle- chassis maakt het ook mogelijk hoge snelheden aan te houden, en zelfs na meerdere uren in de auto worden noch de bestuurder, noch de passagier moe.

Porsche 924
Klasse flap. Helaas breekt het glas.

Alexander geniet van het vertrouwen in zijn rode 924, hij weet dat als hij daar nu instapt, hij komt waar hij heen wil. Ook als dat Kopenhagen is. De opvallende vorm onderscheidt de auto op een aangename manier van de mengelmoes van huidige voertuigen, en de sportwagen heeft sindsdien naam gemaakt in de hoofden van fans. Meer weet niemand van de ‘huisvrouw Porsche’, zoals de chique tuffer met de Audi-motor vaak werd genoemd. Zelfs de vroegere critici zijn intussen ouder geworden en beseffen dat een brullende luchthapper achterin en een go-cart-gevoel niet altijd het belangrijkste zijn.

Porsche 924
150pk op 1100kg aan de slag!

De prijzen stijgen

Wil je er een – haal er een. Er zijn veel 924’s in alle omstandigheden en configuraties op de markt. Maar pas op, koopjesjagers: minder dan 4.000 euro kan, maar dan moet je er wel voorzichtig mee omgaan. Zelfs goedkope onderdelen kunnen duur zijn, het is en blijft een Porsche! Je kunt dus beter een paar euro meer investeren voor een over het algemeen goed onderhouden of in ieder geval technisch gezond exemplaar. Na 40 jaar krijgen ze ook hun kwaaltjes, maar in het beste geval zijn ze niet zo groot. De prijsklasse is vrijwel open, maar er zijn uitstekende voertuigen voor vijf cijfers. Op naar het dagelijkse autoleven voor twee!


Auteur: Jens Tanz – Sandmann


Porsche 924 S
Bouwjaar 924: 1976 – 1988
Motor: 4 cilinder in lijn
Cilinderinhoud: 2.479 cc
Vermogen: 150 pk
Prijzen 2023: € 4.000 – € 20.000

Porsche 924
Een vleugje understatement.