Schokdempers – doel en functie

0
339
Schokdemper
© Shutterstock / M181

Wat is het doel van de schokdempers in de auto?

Als je bestuurders zou vragen wat de functie van de schokdempers in de auto is, zouden de meesten antwoorden dat de schokdempers voor voldoende rijcomfort zorgen. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, maar slechts een kern. In feite zijn ze in de eerste plaats verantwoordelijk voor onze veiligheid. Helaas is hun functie door veel bestuurders onderschat en gebagatelliseerd. Er zijn heel wat auto’s op onze wegen met defecte schokdempers. Dit is te wijten aan het feit dat hun toestand over een lange periode vlot verslechtert. Daardoor merkt de bestuurder niets van de verslechtering van de rijeigenschappen van de auto. Zelfs een technische inspectie kan in dit geval niet veel helpen. Het ergste is dat we ons er meestal pas van bewust worden dat schokdempers moeten worden vervangen als het echt gevaarlijk wordt.

Hoe weet u dat u de dempers moet vervangen?

Er zijn een paar “leken” methodes. Een daarvan is gebaseerd op het observeren van de ABS-functie. Als u een kruispunt nadert en remt op een zogenaamd wasbordoppervlak en het antiblokkeerremsysteem grijpt in, kan dit een indicatie zijn dat de schokdempers niet goed werken. Het wiel raakt het wegdek niet. Hij stuitert op het wegdek, waardoor de wielen worden geblokkeerd en het ABS in werking treedt. De auto zal zich op dezelfde manier gedragen wanneer hij over kasseien rijdt.

Een ander teken is het wiebelen van de auto tijdens het rijden. In dit geval kunnen de inzittenden helpen. Als iemand tot nu toe geen last heeft gehad van bewegingsziekte, en hij wordt nu ziek in onze auto, dan kunnen defecte schokdempers de oorzaak zijn. In extreme gevallen, wanneer de werking van de schokdemper nul is, kunt u trillingen van de auto voelen, ondanks uitgebalanceerde wielen. In zo’n geval slaat natuurlijk niet alleen het ABS op hol, maar functioneren ook alle andere elektronische systemen niet meer naar behoren. Schokdempers zijn dus niet om mee te spotten. U moet ze onderhouden en de noodzaak van vervanging mag u niet veronachtzamen.

Hoe schokdempers werken

En hoe werken schokdempers? Grof vereenvoudigd kan het worden vergeleken met een fietspomp. Er is een buis waarin een zuigerstang beweegt. In plaats van lucht, is er olie. De zuigerstang is voorzien van kleppen en gekalibreerde gaten waar de olie doorheen stroomt. Afhankelijk van hun diameter en oliedichtheid zijn er verschillende dempingskrachten.

Natuurlijk is er ook een holte in de schokdemper die gevuld is met perslucht of een ander samengeperst gas, afhankelijk van het ontwerp. Vaak hoor je in een discussie over de superioriteit van gas-schokdempers boven olie-schokdempers. Wat is het nut daarvan? Gasschokdempers zijn vaak hogedrukschokdempers waarin gas onder druk staat. Het voordeel is hun snelheid van handelen, het nadeel is hun geringe comfort. De laatste jaren hebben schokdempers een intensieve ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn momenteel versies beschikbaar die hun dempingskarakteristieken soepel kunnen wijzigen. Dergelijke oplossingen gebruikt men in de topklasse van auto’s en garanderen het hoogste comfort, ongeacht de weg waarop u op dat moment rijdt.

Wat te volgen bij het kiezen van nieuwe schokdempers?

Het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen. Voor stadsauto’s, compacte auto’s en middelgrote auto’s hoeft u niet veel na te denken. Dure en geavanceerde systemen zijn zinvol als u aan amateurraces deelneemt. Als het op dagelijks rijden aankomt, blijken in 99% van de gevallen de standaardoplossingen het beste. Maar het belangrijkste is dat de schokdempers functioneel zijn. Dat is wat veiligheid garandeert.