Rondom het vliegwiel

0
6144
Vliegwiel
© Shutterstock / sfam_photo /

Het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de aandrijflijn van een voertuig. Hoewel het in elke auto is ingebouwd, kennen slechts weinig bestuurders de plaats ervan. Gewoonlijk werkt het vliegwiel betrouwbaar, maar het kan problemen veroorzaken die absoluut zo snel mogelijk moeten worden verholpen. Dit geldt zowel voor vliegwielen uit één stuk als voor vliegwielen met dubbele massa. In onze online winkel vindt u een grote keuze aan vliegwielen voor verschillende modellen in originele uitrustingskwaliteit tegen de gebruikelijke lage prijzen.

Waar heeft u het vliegwiel voor nodig?

In de motor duwt de verbranding in de cilinder de zuiger omlaag. De zuiger is via de drijfstang met de krukas verbonden. Op die manier wordt de verbrandingsenergie omgezet in rotatie-energie. In een viertaktmotor verbrandt elke cilinder pas in de vierde slag. Dit betekent dat de krukas letterlijk in cycli wordt aangedreven. De draaibeweging is dus niet gelijkmatig. Het fysieke gevolg hiervan is dat u de hele aandrijflijn in trilling brengt. U moet het vliegwiel zien als een soort energie opslagplaats.

Zoals u zeker weet, is een grote massa inert. Laten we als voorbeeld een draaiende draaimolen in de kinderspeelplaats nemen. De kinderen moeten de carrousel laten draaien door aan de binnenste ring te “trekken”. Hoewel het kind trekt, loslaat, weer grijpt en dan pas weer trekt, begint de draaimolen steeds sneller te draaien. Hij kan ook niet abrupt worden gestopt, want de enorme massa kan de draaiende energie slechts langzaam weer onttrekken. Het is echter opvallend hoe gelijkmatig de carrousel draait. Zelfs wanneer men probeert te remmen, blijft de carrousel zeer stabiel draaien, d.w.z. niet schokkerig. Het vliegwiel volgt precies dit principe. Het houdt de rotatie van de krukas naar de tandwielas stabiel en gelijkmatig.

Structuur van het vliegwiel (vliegwiel met enkele en dubbele massa)

In het verleden was het vliegwiel uit één stuk, maar dan als composiet. De massa van het eigenlijke vliegwiel is gemaakt van grijs gietijzer, maar kan ook van een gesmede legering zijn gemaakt. Een tandwielrand wordt dan aan de buitenkant geperst. Dit tandwielrand is nodig voor de startmotor. Het rondsel van de starter grijpt bij het starten in het ringwiel en laat zo het vliegwiel en de motor draaien. In 1985 werd het dual mass flywheel (DMF) geïntroduceerd. Hij bestaat uit twee afzonderlijke vliegwielen die met elkaar verbonden zijn door torsie- en boogveren of die de trillingen extra dempen. De twee vliegwielen worden het primaire en het secundaire vliegwiel genoemd. Het werkingsprincipe is echter hetzelfde voor alle vliegwielen.

Hoe kunt u schade aan het vliegwiel opsporen?

Vliegwiel
© Shutterstock / Nordroden

Het element bevindt zich aan de transmissiezijde van de motor tussen de motor en de versnellingsbak. De krukas, die uit het motorblok steekt, ontvangt eerst het vliegwiel. Er is een getande boring in het midden. De koppeling wordt nu eerst centraal (met een tandwielpen) op het vliegwiel geplaatst, daarna wordt de versnellingsbak met de tandwielas erin geschoven. Afgeleid van de installatiepositie en de technische constructie zijn er verschillende zwakke punten die tot schade kunnen leiden:

– oververhitte koppeling (vliegwiel is blauw doorgebrand)

– defecte tanden op het tandwiel (bijvoorbeeld als gevolg van een rondsel dat niet meer terugkeert naar de starter)

– slijtage van onderdelen zoals boogveren

Deze schade toont aan dat veel vliegwieldefecten vaak het gevolg zijn van een andere oorzaak. Een versleten vliegwiel kunt u herkennen zodra de schade aan de koppeling is hersteld (visuele inspectie); dit geldt ook voor krassen in de schijfmassa.

Als de tanden op de tandwielrand zijn afgebroken, verandert het geluid van de startmotor aanzienlijk. Er is een opening aan de onderkant van de versnellingsbak behuizing. Hier kan het onderdeel met de hand worden gedraaid met een schroevendraaier. Afgebroken beschadigingen kunnen aanzienlijke schade aan het vliegwiel toebrengen.

Waarom het vliegwiel niet “lichter” maken?

Beschadiging van onderdelen van de koppeling of afgebroken onderdelen veranderen de massa van het vliegwiel. De afmetingen en de massa van het onderdeel worden echter door de voertuigfabrikant specifiek aan de loopeigenschappen van de motor aangepast. Zelfs kleine veranderingen in gewicht kunnen de reeds genoemde trillingen versterken en ze merkbaarder maken. Bij een vliegwiel met dubbele massa wordt ook de kantelspeling van de twee vliegwielen ten opzichte van elkaar gecontroleerd.

Hoe kunt u het vliegwiel controleren?

Dit brengt ons bij de eerste inspectiemogelijkheid. De meeste automobilisten merken de gevolgen van een defect, maar zonder een concrete opdracht. Door de massa te verminderen, verhoogt u de natuurlijke vibratie. Deze trillingsfrequentie is bijzonder uitgesproken in een bepaald snelheidsbereik. Dan worden de trillingen van de motor en de versnellingsbak overgebracht op het hele lichaam. Zelfs leken kunnen zien dat er iets mis is. Daarom is het belangrijk een deskundige te raadplegen als er zich in een bepaald snelheidsbereik ongewone trillingen voordoen.

Als u de schade aan het vliegwiel niet onmiddellijk opmerkt, zal de hele aandrijflijn ongecontroleerd gaan trillen. Dit belast de lagers, maar ook de tandwielen. Dit resulteert in een gevaarlijk rammelen van de versnellingsbak. Als relatief nieuwe afdichtringen (krukas- of versnellingsbakoliekeerringen) snel beginnen te lekken, kan dit ook een teken zijn. Overigens bieden wij in onze auto-onderdelenwinkel ook tal van afdichtingen en oliekeerringen voor uw voertuig aan.

Vliegwielen repareren

Vliegwielen kunnen ook worden uitgeschakeld als er uitwendige schade is, zoals krassen. Dit is echter slechts in beperkte mate mogelijk, omdat de schijf massa verliest. Bovendien moet u het vliegwiel nu opnieuw balanceren. Tegenwoordig worden zowel het draaien als het uitbalanceren van het vliegwiel door de computer ondersteund.

Nieuw vliegwiel versus vliegwiel reparatie

De toleranties op moderne voertuigen zijn echter veel nauwkeuriger dan op oudere auto’s. Bovendien is het wegens de downsizing van de motoren, waarbij een sterker koppel wordt uitgeoefend op kleinere onderdelen tegelijk (wegens downsizing om de uitlaatwaarden te verbeteren, worden motoren tegenwoordig geladen met turbochargers), raadzaam een nieuw vliegwiel te installeren. In onze online winkel bieden wij voor vele voertuigmodellen geschikte vliegwielen en DMF’s aan. Gebruik gewoon de zoekfunctie of voer uw voertuiggegevens in.

Vliegwiel van VALEO

Vliegwiel VALEO
https://www.motointegrator.nl/producten/1307395-vliegwiel-valeo-836057

Het vliegwiel wordt gebruikt om kinetische energie op te slaan en ook om de krukas te helpen stationaire slagen en zogenaamde dode punten te overwinnen wanneer er minder dan 4 cilinders zijn. Het zorgt voor een tragere daling van het vermogen naarmate de belasting van de motor toeneemt. Bij ons vindt u bijvoorbeeld het vliegwiel van het merk VALEO voor motoren met dubbel massavliegwiel. Bij de bestelling is ook een set schroeven inbegrepen. Met een buitendiameter van 289 mm en 6 montagegaten weegt het vliegwiel 12,885 kg. Het vliegwiel is onder meer geschikt voor voertuigen van de merken Audi, Seat, Skoda en VW.

Andere vliegwielen

Wij bieden ook andere vliegwielen aan, bijvoorbeeld van 14,31 kg. Dit vliegwiel met een buitendiameter van 295,7 mm is verkrijgbaar met in totaal 7 montagegaten. Dit onderdeel zou geschikt zijn voor Renault, bijvoorbeeld. Als u echter op zoek bent naar een vliegwiel voor BMW, kunnen wij u daar ook mee helpen. Dit product heeft een buitendiameter van 293,80 mm en is geschikt voor een vliegwieldiepte van 71,70 mm. Het onderdeel weegt 12,45 kg, heeft 6 bevestigingsgaten en wordt geleverd met een set schroeven. Maar waarom VALEO? VALEO is wereldwijd de specialist op het gebied van de aftermarket in de automobielsector. In 150 landen zijn zij het aanspreekpunt voor autofabrikanten, groothandelaren, autodealers, garagebedrijven en autobezitters.

Bestel de VALEO onderdelen die u wenst en profiteer van de kwaliteitsproducten van de fabrikant. We kijken uit naar uw bestelling!