Oude auto’s: van schurende bougiekabels en verstoppingen

0
525
Oude auto
© Shutterstock / Ollyy

Als u een oude auto koopt, moet de nieuwe eigenaar beslissen: Wil ik de auto opknappen? Ben ik een autoliefhebber en ben ik op zoek naar originele onderdelen? Of wil ik de auto gebruiken als knutsel/afstemmingsobject of als een functioneel, rijdbaar voertuig? In beide gevallen zijn er slijtage-onderdelen en roestschade, alsmede vochtproblemen die u moet repareren. In deze blog zullen we enkele mogelijke defecten rond de ontsteking en problemen met auto’s met zonnedaken bekijken.

De kwestie met het zonnedak

Om water van het dak af te laten lopen, worden slangen door de dakbekleding naar achteren gelegd, naar de bagageruimte, achterlichten. Deze slangen zijn links en rechts in een uitsparing in de carrosserie bevestigd, zodat het water naar beneden, naar buiten, wordt afgevoerd. Vaak is de slang echter niet stevig bevestigd en verzamelt het water zich. De uiteinden worden vochtig en in het ergste geval nat. Aangezien het uiteinde aan de onderkant open zijn, verzamelen vuil, bladeren en ander afval zich hier. Hierdoor raakt de afvoer verstopt. Hetzelfde probleem doet zich voor. Dit betekent: het is absoluut noodzakelijk dit in de gaten te houden, zodat de auto geen vocht aantrekt, niet gaat roesten en de kofferbak niet vol water staat.

Rond de ontsteking:

Bij veel oude auto’s valt het oog op iets onverklaarbaars in de motorruimte: Waarom schuren de bougiekabels tegen andere motoronderdelen aan? Helaas kozen vorige eigenaars of de fabriek vaak te lange kabels. De remedie is nieuwe, kortere exemplaren of isolatietape op de schuurplekken.

Als de motor “slecht” loopt, kan het ontstekingspatroon (in de volksmond ontstekingsvlak genoemd) vaak informatie verschaffen over de bron van de storing. Vooral als de bougies al vervangen zijn, kan het zijn dat de ontsteking niet goed is afgesteld. Het beste wat u hier kunt doen is nieuwe bougies kopen en ze zelf afstellen.

De contacten op de verdelerkap zijn ook vaak verstopt. Het schoonmaken ervan kan al tot het gewenste succes leiden.

De inwendige weerstand in de bougiekabels neemt toe met het jaren gebruik. Boven een individuele weerstandswaarde is de ontsteking defect. Dan is het tijd om ze te vervangen!

Zoals bij alle complexe mechanische systemen, is het hele ontstekingscircuit fijn afgesteld. Als één onderdeel niet goed functioneert, kunnen andere onderdelen daarvan de gevolgen ondervinden.

Ontsteking:

De lambdasonde: deze staat niet noodzakelijk bekend als een slijtageonderdeel, maar in de meeste gevallen is hij versleten tussen 150 en 180 duizend kilometer. Een aanwijzing voor een defecte lambdasonde zijn zogenaamde prestatiegaten. Het is een niet al te duur reserveonderdeel dat zichzelf terugbetaalt. Deze zorgt namelijk voor het optimale zuurstof-brandstofmengsel en vervult zo twee belangrijke functies: Regulering van emissies en brandstofverbruik.

Oude auto
© Mut Hardman / Shutterstock

Algemene probleemgebieden:

Toerentalsensor van de motor
Roest!
Radiatorcircuit
Uitlaatsysteem
Conische lagers als wiellagers
Rubber afdichtingen, kabels en slangen

En toch zijn oude auto’s leuk!

Ondanks al deze gebreken en potentiële problemen, zijn oude auto’s leuk. Zowel als een voertuig en als een object om aan te sleutelen. De basisregel is alle slijtagedelen regelmatig te controleren en ze vroegtijdig te vervangen voordat gevolgschade optreedt.