Auto-accessoires: Wat is nuttig?

0
1513
Auto-accessoires
© Shutterstock / oleandra

Auto-accessoires: wat is verplicht?

Er zijn een aantal auto-accessoires die wettelijk verplicht zijn om in elk motorvoertuig mee te nemen. Daartoe behoort de verbandtrommel. Het is ook belangrijk regelmatig de houdbaarheidsdatum te controleren van alle producten die het bevat en indien nodig te vervangen. Sinds januari 2015 mogen alleen nog eerstehulpkits worden verkocht die voldoen aan DIN 13164. Iedereen die een oudere verbanddoos in zijn auto heeft, kan een aanvullende set kopen. De gevarendriehoek behoort ook tot de verplichte uitrusting van elke auto. Bij een ongeval of pech moet het op voldoende afstand van het voertuig worden geplaatst. In de stad moet dat minstens 50 meter zijn, op landwegen 100 meter en op autosnelwegen 150 tot 200 meter. Sinds juli 2014 behoort ook een hesje met hoge zichtbaarheid tot de verplichte inventaris van elke auto. Het wordt aanbevolen om voor elke inzittende een vest te hebben.

Auto-accessoires: wat is praktisch?

Er zijn een aantal auto-accessoires die niet wettelijk verplicht zijn, maar die zeker een verademing kunnen zijn in het dagelijks leven van de bestuurder. Als u een spons of een doekje bij u hebt, kunt u beslagen ruiten snel schoonmaken. Een sleepkabel is zowel nuttig wanneer u zelf moet worden gesleept als wanneer u iemand anders sleept. Een startkabel kan auto’s die in de winter kapot zijn gegaan weer aan de praat krijgen, en een bandenspanningstester in de auto kan een ritje naar het tankstation besparen. Bestuurders die werkhandschoenen dragen, kunnen banden verwisselen en in de motorruimte werken zonder hun handen vuil te maken of zelfs gewond te raken. Een zaklamp is altijd handig als u in het donker aan de auto moet werken. En als u altijd geschikte motorolie voor uw auto bij u hebt, hoeft u die niet voor veel meer geld bij een benzinestation te kopen.

Als u een auto rijdt waarvan de lampen snel en gemakkelijk kunnen worden vervangen, moet u een set reservelampen bij u hebben. Antivries voor de voorruit kan enorm bijdragen tot een goed zicht, zelfs in de late herfst en vooral in de winter. Het is ook raadzaam een parkeerschijf, een deken – bijvoorbeeld in geval van een verkeersopstopping in de winter – een ijskrabber en een oplader voor de mobiele telefoon voor de sigarettenaansteker mee te nemen.

Auto accessoires: wat is handig in de winter?

IJskrabber & ruitenontdooier

Autoaccessoires: ijskrabber
© Shutterstock / Syda Productions

In geen enkele kofferbak mag in de winter een stevige ijskrabber ontbreken. Het is moeilijk om ijs van bevroren ruiten sneller en gemakkelijker af te krijgen dan met een ijskrabber. Voor hogere voertuigen moet de steel van de ijskrabber lang genoeg zijn. Bij een bijzonder dikke ijskorst op de ruiten kan het besproeien met een ontdooimiddel veel tijd en moeite besparen. De ijskrabber alleen is bijna ondoeltreffend bij een dikke laag ijs.

Handborstel, bezem & schop

Om de auto sneeuwvrij te maken voordat u wegrijdt, is een handborstel het beste gereedschap. Voor bestelwagens of SUV’s wordt een bezem met telescoopsteel aanbevolen, zodat het hele dakoppervlak snel kan worden schoongeveegd. Een sneeuwvrij dak behoedt u niet alleen voor een lawine van sneeuw op de voorruit bij het remmen, maar ontneemt u ook het zicht. Met een kleine schep kan de besneeuwde auto zo nodig snel worden vrijgeschept en is parkeren geen probleem meer.

Startkabels en sleepkabels

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gebeurt het steeds weer dat de accu werkt wanneer de temperatuur onder nul zakt. Maar met een startkabel en een tweede voertuig is de hachelijke situatie snel verholpen. Als u een startkabel koopt, zorg er dan voor dat hij goed op de auto past en niet te dun is. Kies voor de veiligheid een dikkere kabel (vanaf 25 vierkante millimeter doorsnede). Met een sleepkabel in de kofferbak kan niet alleen uw voertuig weer vrij worden gesleept, bijvoorbeeld uit een sneeuwjacht. Het stelt u ook in staat andere weggebruikers in hopeloze situaties te helpen.

Antivriesmengsel voor het sproeisysteem van de voorruit

Het mengsel van zout en water dat door voorliggers van de weg wordt opgewerveld, kan binnen enkele seconden een ondoorzichtige witte laag op de voorruit vormen, vooral op de snelweg. Als er geen sproeiervloeistof meer in de tank zit, is de reis wellicht eerder voorbij dan verwacht. Daarom moet u altijd een voorraad antivries/water mengsel in de kofferbak hebben. Een reserve van één liter is het minimum. Een jerrycan met 5 liter antivriesmengsel is beter.

Koelbox houdt voedsel vers

Idealiter kan een uitstapje naar het platteland gecombineerd worden met een uitstapje naar de zee of een meer. Maar zelfs als de auto maar kort geparkeerd staat, warmt het interieur op – vaak tot 50°C en meer. Een dergelijke temperatuur is uiterst ongunstig voor voedsel dat in de auto wordt bewaard, omdat bacteriën er ideale levensomstandigheden vinden – het duurt niet lang voordat de verse lekkernijen bederven. Een koelbox biedt hier uitkomst: de compacte koelboxen kunnen door de dikke isolatie niet alleen de verwarming vertragen, maar vaak ook actief koelen. De 12V-stroomvoorziening aan boord is perfect, en steeds meer voertuigen zijn uitgerust met overeenkomstige stopcontacten in de bagageruimte.

 

Auto-accessoires bij de autoreis
© Shutterstock / wavebreakmedia

Gebruik de dakkoffer voor extra bagage

Voor de korte vakantie die verder gaat dan een dagtocht, kan de kwestie van het opbergen van bagage ook belangrijk worden – vooral als de bagageruimte in beslag wordt genomen door een hond inclusief zijn reismand. Dakdragers kunnen het maximale opbergvolume op een veilige manier aanzienlijk vergroten. Moderne systemen kunnen gemakkelijk en zonder specialistische kennis worden gemonteerd en gedemonteerd. Wanneer hij niet wordt gebruikt, moet de praktische dakkoffer echter weer in de garage worden opgeborgen: De hoge structuur verhoogt de windweerstand en dus het brandstofverbruik.

Bestel auto-accessoires online

Bij Motointegrator vindt u een breed scala aan auto-accessoires voor uw auto, waarmee u zich voor elke situatie kunt uitrusten.

 

Bron:

http://www.autobild.de/