Multimeter voor de auto: functie + tips om te kiezen

0
398
Multimeter
© GettyImages / A stockphoto

Wat is de gemakkelijkste manier om erachter te komen of een elektronisch onderdeel in de auto defect is of werkt? Juist: met een multimeter. In deze blog leerst u waar u een multimeter voor nodig heeft, waar u op moet letten bij de aanschaf en hoe u hem correct gebruikt.

Wat is een multimeter?

Het is een multifunctioneel meetapparaat dat in de gehele elektrotechniek wordt gebruikt voor het meten van spanning, stroom, frequentie, weerstand en vele andere meetwaarden. Apparaten die worden aangeprezen als “automultimeters” zijn normale multimeters met een breed scala aan functies, van weerstandsmeting tot spanningsdetectie.

U hebt een multimeter nodig als u de werking van elektrische componenten in uw voertuig wilt controleren. Het is een onmisbaar diagnostisch hulpmiddel. U kunt het gebruiken om deze controles uit te voeren, bijvoorbeeld:

  • Is er voldoende stroom voor elektrische componenten om correct te functioneren?
  • Is er voldoende stroom op de dynamo?
  • Hoe hoog is de resterende spanning van de auto-accu (trefwoord: diepontlading)?
  • Is de voeding van de koelventilator voldoende?
  • Geleidt een elektriciteitskabel de stroom of is er een kabelbreuk of een marterbeet?

Als de motor niet goed start, kunt u ook met een multimeter de zogenaamde CDI unit controleren. Het apparaat geeft aan of er voldoende spanning is.

Hoe werkt een multimeter?

Het bestaat uit het apparaat zelf en de toe te passen testsondes, die via twee kabels zijn verbonden. Helaas is het meestal niet voldoende om de testsondes gewoon ergens op het apparaat te plaatsen. In plaats daarvan moet u eerst de meetmethode selecteren. Als u bijvoorbeeld de spanning wilt meten, is een parallelschakeling vereist. Om de stroom te meten moet daarentegen een serieschakeling worden opgezet. De gebruiksaanwijzing van de multimeter helpt u bij het kiezen van de juiste meetmethode.

Ongeacht of u een doorgangstest, een weerstandsmeting of een andere meting met de multimeter wilt uitvoeren, u dient in ieder geval het gewenste meetbereik op het apparaat in te stellen. Nadat de meetmethode is bepaald, identificeert u de juiste meetpunten. Hier plaatst u de testsondes op.

Als de meting is uitgevoerd, toont het apparaat de gemeten waarde op het display. Hoogwaardige apparaten maken vaak ook verdere informatie mogelijk (bijv. weergave van een diagram).

Waar moet u op letten bij de aankoop?

Als u een automultimeter wilt kopen, moet u bij het maken van uw keuze op de volgende aspecten letten:

FunctiesZorg ervoor dat u alle gewenste metingen kunt nemen. Hoger geprijsde modellen meten stroomkringen met wissel- en gelijkspanning en bieden extra functies zoals een akoestische doorgangstest of automatische instelling van het meetbereik.
BedieningIs het apparaat makkelijk in gebruik? Hoe goed kunnen de kabels worden aangesloten en de testsondes worden aangebracht?
KwaliteitDe bouwkwaliteit varieert aanzienlijk tussen goedkope en duurdere modellen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in een robuustere behuizing en goed vakmanschap. Hoogwaardige multimeters bieden nauwkeurige resultaten. Bij zeer goedkope modellen kunnen zelfs foutieve aflezingen voorkomen.
Digitale of analoge weergaveAnaloge multimeters hebben een display op de schaal waarvan een wijzer de gemeten waarde aangeeft. Zo herkent u direct een fluctuerende stroom of een pulserende spanning. Maar ze zijn moeilijker te lezen. Een digitale versie van het apparaat geeft zeer nauwkeurige metingen en is gemakkelijk af te lezen. Tegenwoordig zijn deze modellen meestal goedkoper dan analoge multimeters.

Tip: Let bij het maken van uw keuze ook op certificeringen. De apparaten moeten zijn goedgekeurd. Idealiter gebruikt u een multimeter in de meetcategorie CAT III.

Is de dynamo van uw auto defect? Bij Motointegrator vindt u online geschikte reserveonderdelen voor uw voertuig – en dat tegen zeer redelijke prijzen.