Motoronderhoud – welke verzorgingsproducten moeten tot de basisuitrusting behoren?

0
1243
Motoronderhoud
© Shutterstock / hedgehog94

Motoronderhoud is veel meer dan alleen maar zorgen dat hij er goed uitziet. Tegelijkertijd verhoogt u de waarde van het voertuig en kunt u nagaan of het technisch in perfecte staat is.

Reinig en onderhoud de oppervlakken met een motorreiniger

U kunt een zuurvrije motorfietsreiniger gebruiken om hardnekkig vuil, oliën, vet of resten van vogels en insecten van uw motorfiets te verwijderen. Spuit het product gewoon op en laat het ongeveer tien minuten inwerken. Spoel het daarna af met veel warm water en een zachte spons en droog het af met een pluisvrije microvezeldoek. Gebruik voor het schoonmaken geen hogedrukreiniger, omdat door de hoge waterdruk vocht in de kieren terechtkomt. Dit werkt corrosie in de hand.

Bescherm plastic oppervlakken met een poetsmiddel

Motoronderhoud

U kunt een poetsmiddel gebruiken om de gelakte plastic oppervlakken te beschermen. Zo wordt voorkomen dat er scheuren ontstaan en dat het materiaal zijn kleur en glans verliest. Een hardwax polijstmiddel is zeer geschikt, dat de motorfiets reinigt, polijst en beschermt tegelijk. Dit beschermt het tegen agressieve milieu-invloeden.

Verzorging van aluminium en chromen oppervlakken

U kunt een aluminium- en chroomverzorgingsproduct gebruiken om sterk vervuilde aluminiumvelgen of gecorrodeerde chromen oppervlakken te reinigen. Gebruik bijvoorbeeld een polijstpad voor aluminium, een geschikt chroomverzorgingsproduct of een poetsmiddel.
Bescherm rubberen onderdelen met siliconenpasta of siliconenspray.
De zon verslijt en vervaagt rubber, wat poreuze plekken en scheuren kan veroorzaken. Om dit te voorkomen kan een siliconenpasta of siliconenspray helpen. Dit helpt de elasticiteit en soepelheid te behouden en voorkomt dat de rubberen delen breken door uitdroging. Dit geldt vooral voor de schokdempers. Wanneer u het achterwiel vervangt, moet u ze verwijderen, reinigen en insmeren met siliconenpasta. U kunt de pasta ook gebruiken voor het onderhoud van de remschoenen en de spray voor het onderhoud van de tandriem.

Motoronderhoud: Reinig de motorfietsketting met een kettingreiniger en spuit hem in met een kettingspray

U moet de motorketting om de 1.500 kilometer reinigen met een kettingreiniger, zodat er geen resten aan de ketting blijven kleven. Dit kan leiden tot voortijdige slijtage. U moet de ketting ook om de 500 kilometer smeren met een kettingspray, royaal aan de binnenkant en matig aan de buitenkant. Als algemene regel geldt dat het beter is het product vaker maar spaarzaam aan te brengen dan minder vaak en dik.

Motoronderhoud: Reinig de remmen met een rem- en onderdelenreiniger

Reinig de remschijven en remblokken met een rem- en onderdelenreiniger. Spuit de remschijven spaarzaam en selectief in en laat het middel inwerken. Maak de onderdelen vervolgens schoon met een zachte, pluisvrije doek. De vloeistof heeft een sterk vetoplossend effect. U kunt de binnenzijde van de remklauwen reinigen met siliconenspray, omdat de zuigerafdichtingsringen van rubber zijn, dat zeer gevoelig reageert op het reinigingsmiddel. Gebruik alleen remreiniger om de remonderdelen te reinigen, geen benzine, motorolie of dieselolie.

Motoronderhoud: vetten, oliën en poetsmiddelen

– Universeel vet voor de hoofd- en zijstandaardmechanismen, alsook voor de wiel-, achterbrug- en balhoofdlagers (afhankelijk van het lager, licht of zwaar rollagervet, het zware vet is stugger dan het lichte rollagervet)
– Kruipolie/multi-olie voor het smeren en conserveren van kleine lagerpunten, hand- en voethendels en sloten, alsook voor het verwijderen van vuil zoals kettingvet en remslijtagedeeltjes van de velgen, dempers of andere metalen oppervlakken
– Olie voor bouten en moeren
– Spuit voor alle doeleinden na het rijden door de regen, om te voorkomen dat het vocht in elk kiertje doordringt; de opgespoten olie heeft een waterverdrijvend effect
– Poetsmiddel dat past bij de basiskleur van de motorfiets.

Conclusie

Dit waren de belangrijkste reinigings- en onderhoudsproducten die u kunt gebruiken om uw motorfiets schoon te maken en te beschermen.