Koplampafstelling achteraf: zo eenvoudig is het + kostenoverzicht

0
182
Koplampafstelling
© GettyImages / Supatman

Een optimale afstelling van de koplampen draagt ​​in belangrijke mate bij aan de veiligheid in het verkeer. Daarom is ook een koplampafstelling (KLA) wettelijk verplicht. Oudere voertuigen hebben dit niet automatisch. In de volgende tekst leest u meer over de inspanning die gepaard gaat met het achteraf inbouwen en de kosten.

Waarom is koplampafstelling verplicht?

Sinds 1 januari 1990 is de zogenaamde koplampverstelling als handmatige functie vanaf de bestuurdersstoel wettelijk verplicht voor alle nieuw geregistreerde voertuigen. Het bereik van de koplampen en de hoogte van de licht-donkergrens veranderen immers door de beladingstoestand en de stampende bewegingen van de auto. Er is regelgeving om te voorkomen dat andere weggebruikers worden verblind.

Stelsystemen voor koplampen

We onderscheiden drie soorten reguleringssystemen. Deze omvatten:

  • handmatige koplampafstelling
  • pneumatische koplampafstelling
  • Elektrische systemen

Terwijl de bestuurder de helling van de koplampen zelf moet aanpassen door een schakelaar te bedienen bij het handmatig aanpassen van het koplampbereik, werken de pneumatische en elektrische systemen zonder dat de bestuurder van het voertuig actief hoeft in te grijpen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen quasi-statische en dynamische lichtbundelregeling. De eerste compenseert hellingsveranderingen die optreden als gevolg van de belasting of veranderingen daarin. Een regeleenheid evalueert de gegevens van de voor- en achterassensoren. Deze worden vergeleken met opgeslagen doelgegevens. Bij afwijkingen worden de servomotoren op de koplampen dienovereenkomstig aangepast.

In de meeste voertuigen worden deze op identieke wijze geïnstalleerd als de handmatige regeling. Heeft u een voertuig zonder lange wieloverhangen, dan kunt u bij dit type lichtbundelregeling de sensor op de vooras achterwege laten. Omdat de beslissende hellingsveranderingen vaak het gevolg zijn van de achteras.

Hoe werkt de lichtbundelregeling bij xenonkoplampen?

Als u een voertuig heeft met xenonkoplampen, is meestal dynamische regeling geïnstalleerd. Deze reageert niet alleen op veranderingen in de belading van het voertuig, maar ook op veranderingen in de hellingshoek door het rijden, bijvoorbeeld door te remmen of te accelereren.

Vanaf 2000 lumen, d.w.z. bijzonder felle lichtsoorten, is een automatische lichtbundelregeling verplicht. Bij de APK wordt de  juiste werking van de lichtbundelregeling gecontroleerd.

Lichtbundelregeling achteraf inbouwen – is dat mogelijk?

Als uw voertuig geen xenonkoplampen heeft, maar u toch de lichtbundelregeling achteraf wilt inbouwen, is dat heel eenvoudig mogelijk. Alleen automatische lichtbundelregeling is echter mogelijk. Passende kits zijn verkrijgbaar bij goed gevulde dealers van reserveonderdelen. Als u echter OEM-componenten achteraf wilt uitrusten, moet u de onderdelen voor automatische regeling afzonderlijk aanschaffen en installeren.

Als uw voertuig halogeenkoplampen heeft maar standaard geen lichtbundelregeling heeft ingebouwd, vindt u in speciaalzaken ook geschikte systemen voor inbouw. De kosten variëren afhankelijk van het systeem en voertuig. Reken op een investering van ongeveer 100 tot 200 euro – in sommige gevallen is achteraf inbouwen nog goedkoper.

Tip: Indien uw auto al is voorzien van een hydraulische verstelmogelijkheid voor de koplampen kunt u deze gewoon blijven gebruiken. In plaats van de hydraulische verstellers hoeft u dan alleen de motoren uit de retrofitset te monteren. Als er echter geen hydraulische koplampbereikverstelling is en geen montagemogelijkheid voor de verstellers, zult u nieuwe koplampen moeten kopen.

Defecte lichtbundelregeling – wat kan de oorzaak zijn?

Als de regeling tijdens het rijden niet goed werkt, wordt u daar meestal van op de hoogte gebracht door een bijbehorend signaallampje of door een tekst in de cockpit of op het dashboard. In deze situatie, afhankelijk van welke variant in uw voertuig is geïnstalleerd, blijven de koplampen in de huidige positie of worden ze teruggebracht naar de oorspronkelijke positie.

Typische defecten die optreden in een koplampbereiksysteem zijn onder meer:

  • defecte servomotoren direct op de koplampen
  • geen precieze afstelling van de koplampen
  • een defecte gegevensoverdracht
  • defecte sensoren voor het voertuigniveau
  • een ontbrekende voedingsspanning
  • eventuele mechanische schade

Een koplamphoogteverstelling voor uw voertuig is niet alleen wettelijk verplicht, maar draagt ​​ook aanzienlijk bij aan de verkeersveiligheid. Afhankelijk van het geïnstalleerde systeem is het zinvol en eenvoudig om ze achteraf in te bouwen. Vind de optimale koplampen online bij Motointegrator.