Koelsysteem ontluchten: voorkom oververhitting

0
198
Koelsysteem
"© GettyImages / Wavebreakmedia"

Als de motor van uw auto snel oververhit raakt, moet u het koelsysteem zo snel mogelijk ontluchten. Als u dit niet doet, loopt u het risico op zeer dure motorschade. Met een beetje handigheid en een goede instructie kunt u zelf eenvoudig het koelsysteem ontluchten en indien nodig de koelvloeistof bijvullen. Voorzichtigheid is hierbij echter geboden, want onjuiste behandeling kan brandwonden veroorzaken.

In deze blogpost leggen de auto-experts van Motointegrator stap voor stap uit hoe u het koelwatersysteem van uw auto op de juiste en veilige manier kunt ontluchten. U leert ook belangrijke kennis over koelwater en de symptomen van een defect koelsysteem.

Ontluchten van de radiator – basiskennis

Het koelsysteem van uw auto is een gesloten circuit dat gevuld is met koelvloeistof. De taak van dit systeem is om de warmte die de motor genereert via het koelwater op te nemen en via de radiator af te geven.

Door de drukverschillen kunnen zich in het gesloten koelcircuit kleine luchtbelletjes ophopen, die een vlotte doorstroming van het koelmiddel verhinderen.

Als het koelsysteem niet goed wordt ontlucht, kunnen de volgende symptomen optreden:

  1. De motor raakt oververhit, wat in eerste instantie merkbaar is aan een waarschuwingslampje op het dashboard.
  2. De motortemperatuurindicator stijgt tot in het rode gebied.
  3. Er kunnen borrelende geluiden in het motorcompartiment te horen zijn.
  4. Het koelvloeistofniveau in het expansievat stijgt.

 Koelsysteem ontluchten: stapsgewijze instructies

Voordat u begint met het ontluchten van de radiator, moet u ervoor zorgen dat de motor koud is.

LET OP: Er bestaat gevaar voor letsel als u de dop van het koelsysteem opent terwijl de motor warm is!

  1. Open de motorkap en zoek het expansievat van het koelsysteem. Leg een doek over het deksel en open het voorzichtig. Tijdens dit proces kan er nog wat restdruk ontsnappen.
  2. Voeg indien nodig koelvloeistof toe totdat het niveau zich tussen MIN en MAX bevindt.
  3. Start nu de motor en laat deze stationair draaien.
  4. Om de motor sneller op te warmen, zet u de verwarming op ongeveer 24 graden en de ventilator op stand drie.
  5. Als er een ontluchtingsventiel op de radiator zit, kunt u dit nu eenvoudig openen.
  6. Controleer het koelvloeistofpeil. Dit moet tussen de MIN- en MAX-markeringen liggen. Vul indien nodig koelvloeistof bij.
  7. Zodra de motor een bepaalde temperatuur bereikt, gaat de thermostaat open en gaat de koelvloeistof circuleren. Vul de koelvloeistof bij tot het middelste niveau.
  8. Zet de motor af en draai de dop op het expansievat. Het koelcircuit moet nu ontlucht zijn.

Tip: Als u het niet zeker weet en het te veel moeite kost, laat dan een autogarage de radiator professioneel ontluchten.

Ontluchten van een gesloten koelsysteem – zo bespaart u geld!

De term ‘koelwater’ doet geen recht aan moderne koelvloeistoffen. Hoewel water de basis vormt, zijn er bovendien stoffen aan toegevoegd die het koelwater in de winter beschermen tegen bevriezing, het kookpunt van het koelmiddel verhogen en het koelsysteem beschermen tegen roest en afzettingen.

Als u besluit om zelf de radiator van uw auto te ontluchten, koop dan de benodigde koelvloeistof online! Bij Motointegrator vindt u een ruime keuze aan hoogwaardig koelwater tegen indrukwekkend lage prijzen.

Koelsysteem ontluchten – veelgestelde vragen

Hoe weet u of er lucht in het koelsysteem zit?

Het eerste signaal is de stijgende temperatuurweergave op het dashboard. Ook borrelende geluiden in het motorcompartiment en een toename van het koelvloeistofpeil in het expansievat van het koelsysteem wijzen hierop.

Wanneer moet u het koelsysteem ontluchten?

Zodra er symptomen van lucht in het koelsysteem optreden en elke keer dat u het gesloten koelsysteem van de auto opent.

Hoeveel kost het om de radiator te ontluchten?

De onderdelenprofessionals van Motointegrator kunnen hier slechts een schatting van ongeveer 100 tot 130 euro geven, omdat de kosten voor het ontluchten van het koelsysteem afhankelijk zijn van de locatie, de werkplaats en het voertuigmodel.