Hoe koopt u het juiste uitlaatsysteem?

0
873
Uitlaatsysteem
© Jarhe Photography / Shutterstock

Welke functies heeft een uitlaatsysteem?

De term “uitlaat” is een term die men gebruikt voor het uitlaatsysteem van een voertuig – meestal op een nogal alledaagse manier. Het heeft in principe twee functies. Hij moet de uitlaatgassen uit de motorruimte wegleiden. En er tegelijkertijd voor zorgen dat de uitstoot van verontreinigende stoffen zo laag mogelijk blijft. Bovendien is het de taak van de uitlaat om de geluidsemissies zoveel mogelijk te beperken. Om deze taken te vervullen, bestaat de uitlaat uit verschillende onderdelen. Daarom is het meestal voldoende om bij een defect in het uitlaatsysteem het aangetaste onderdeel te vervangen. In dergelijke gevallen moet u natuurlijk weten welk onderdeel defect is. Let op het werk van de garage. Garages die u een compleet nieuw uitlaatsysteem willen verkopen zijn niet bepaald gerenommeerd. Het vervangen van het defecte onderdeel kost immers slechts een fractie van de prijs.

Wat u moet overwegen bij het kopen

Einddemper
https://www.motointegrator.nl/producten/280645-einddemper-4max-0219-01-01732

Elke uitlaat is in principe exact afgestemd op het desbetreffende voertuig of de motor. Om deze reden kunt u de onderdelen niet naar believen verwisselen. Aangezien er ontelbare soorten uitlaatsystemen zijn, zijn er evenveel reserveonderdelen op de markt van de meest uiteenlopende fabrikanten. U kunt originele reserveonderdelen kopen bij de autofabrikanten of reserveonderdelen van andere fabrikanten gebruiken die zijn geproduceerd om op het desbetreffende voertuigtype te passen.

Zoals altijd zijn de originele onderdelen aanzienlijk duurder dan de andere reserveonderdelen. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat zij inferieur zijn aan de originele onderdelen. Wanneer autofabrikanten reserveonderdelen installeren, moet u er rekening mee houden dat zij meestal het hele systeem in één stuk installeren. Dit wordt alleen gedaan uit kostenoverwegingen. Aangezien de onderdelen met de uitlaatpijpen volledig aan elkaar zijn gelast, moet het defecte deel eruit worden gezaagd. Het nieuwe vervangstuk monteert men vervolgens op de pijp, wordt met klemmen vastgezet en verzegeld. In sommige gevallen is het ook gelast. Aangezien er talloze fabrikanten en onderdelen op de markt zijn, is het een groot voordeel als de autosleutel of de fabriekssleutel van het voertuig bekend is. Deze gegevens zijn te vinden op het kentekenbewijs of op kentekenbewijs deel I.

De invloed op de motorprestaties

Einddemper BOSAL 185-489
https://www.motointegrator.nl/producten/213456-einddemper-bosal-185-489
Uitlaatgassen van een verbrandingsmotor zijn onderhevig aan trillingen en stromen om die reden niet gelijkmatig door het systeem. De uitlaat beïnvloedt dus passief het laadproces. Dit proces, dat door de uitlaat wordt beïnvloed, is de verwijdering van verbrandingsresten. Deze zijn gevuld met verse gassen. Met negatieve druk, d.w.z. een zuigeffect, bevordert de uitstroom van verbrande gassen. Indien de inlaat- en uitlaatkleppen open staan en de aanzuiging zeer sterk is, kan er zelfs een ondersteuning zijn van de instroom van verse gassen. Als er tegendruk is, zouden de uitlaatgassen echter niet naar buiten kunnen stromen. Als de uitlaat slim is ontworpen, zorgt hij voor optimale drukverhoudingen. Op die manier kan de uitlaat de vulling van de verbrandingskamer en de compressie van verse gassen optimaliseren. Dit is vooral belangrijk in de motorsport, zodat men vaak veel moeite doet om het uitlaatsysteem perfect te maken.

Zelf de uitlaat vervangen?

Het begint met een licht gemopper, maar het is een duidelijk teken: Het uitlaatsysteem is kapot. Het eerste hulpprogramma kan zijn om het gat in te wikkelen met een gomverband. Dit verband is voor ongeveer tien euro verkrijgbaar bij de autoaccessoires en is goed voor de eerste maanden als overgangsmaatregel. Op lange termijn, natuurlijk, heeft u een nieuwe uitlaat nodig. Uitlaatsystemen zijn verkrijgbaar op het internet, meestal bestaande uit geluiddempers en een verbindingspijp. Er komt echter altijd montage bij kijken. Aangezien u ook een hefplatform moet huren, moet u zorgvuldig overwegen of u de uitlaat echt zelf wilt vervangen of dat u dit liever door een vakman laat doen.