Het gemiddeld jaarkilometrage in Nederland

0
237
Jaarkilometrage
© GettyImages / alphaspirit

De informatie over hoeveel kilometers u in een jaar met uw auto aflegt, is wellicht onderwerp van gesprek in uw kennissenkring. Het is ook een relevante variabele voor de premie van uw autoverzekering. Wellicht heeft u zich ook afgevraagd of en hoe de gemiddelde kilometerstand van auto’s is veranderd tijdens de Coronacrisis. Interessante informatie hierover en het aantal gemiddeld afgelegde kilometers vind u in dit artikel.

Het gemiddeld jaarkilometrage in Nederland: 11.000 kilometer

Uit een evaluatie bleek dat Nederlanders vorig jaar gemiddeld 11.000 kilometer met hun voertuigen reden. Dit onderzoek is gebaseerd op de informatie van het cbs.

Naast de algemeen gemiddelde kilometerstand wordt in het onderzoek ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten aandrijving. Een interessante vergelijking komt naar voren:

  • Elektrische auto’s legden gemiddeld 15.100 kilometer af.
  • Hybriden reden 14.500 kilometer.
  • Auto’s met benzinemotoren legden bijna 9.800 kilometer af.
  • Dieselauto ‘s reden gemiddeld 18.000 kilometer

Een interessante kanttekening: de gemiddelde dagelijkse kilometerstand van een auto in Nederland is iets meer dan 30 kilometer.

Gemiddelde kilometerstand van personenauto’s in Europa

Misschien bent u geïnteresseerd in een vergelijking van de gemiddelde kilometerstand van auto’s met aangrenzende landen. Een ding is op voorhand al duidelijk, zowel in Zwitserland als in Oostenrijk, komen de waarden sterk overeen. De gemiddelde kilometerstand van een auto per jaar in Duitsland was 11.230 km, in Zwitserland was dit 13.469 kilometer. In Oostenrijk daarentegen ligt het met zo’n 13.900 kilometer wat hoger. En in België nog hoger, namelijk 15.384 km.

Bevindingen uit het onderzoek naar de gemiddelde kilometerstand

In tijden waarin de brandstofprijzen hoog zijn en de zorg voor het milieu steeds belangrijker wordt, zijn gedachten over het gemiddelde jaarkilometrage voor velen aan de orde van de dag. Maar ook los daarvan moet u ermee dealen.

Het aantal kilometers dat u rijdt heeft invloed op de kosten van uw autoverzekering. Vergelijk uw werkelijk gereden kilometers met de gegevens op uw verzekeringspolis. Als het bedrag in het contract te hoog is, moet u het laten verlagen. Hoe u uw jaarlijkse autoverzekeringslast kunt verminderen.

Wat zegt de gemiddelde jaarkilometrage over de levensduur van de auto?

De gemiddelde kilometerstand van een auto ligt rond de 300.000 kilometer. Maar de actieradius van hoeveel er daadwerkelijk met een auto wordt gereden is groot en ligt eigenlijk meer tussen de 200.000 en 400.000 kilometer.

Er zijn namelijk meerdere factoren die de kilometerstand van een motorvoertuig beïnvloeden. Een belangrijke factor hierbij is de mens, wiens rij- en gebruiksgedrag een doorslaggevende rol speelt. Bij regelmatige lichaamsbeweging en gebruik over lange afstanden is de levensverwachting aanzienlijk hoger. Andere factoren zijn

  • de reguliere zorg
  • een tijdige olieverversing, die met verschillende tussenpozen moet worden uitgevoerd, afhankelijk van uw voertuigmodel
  • Regulier onderhoud, waarbij eventuele schade in een vroeg stadium wordt opgespoord en gerepareerd

De potentiële kilometerstand van uw auto hangt af van hoe vaak u rijdt en hoe zorgvuldig u ermee omgaat. Laat ongeacht de specificaties van de fabrikant minimaal elke 20.000 kilometer of uiterlijk na twee jaar een grote inspectie uitvoeren. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan de verlenging van de levensduur van uw auto.

Bij Motointegrator vindt u online hoogwaardige motorolie voor een goede kilometerstand voor uw auto.