Een accu vervangen – u kunt het gemakkelijk zelf doen en geld besparen

0
404
Accu
©gangnavigator/shutterstock

Samen met het vervangen van ruitenwisserbladen, het vervangen van banden of het controleren van het oliepeil, is het vervangen van de autoaccu een van de klussen aan het voertuig die goedkoop in uw eigen garage kunt doen met slechts een paar stappen. U hebt geen buitengewone deskundigheid nodig om een defecte autoaccu te vervangen. Volg gewoon de stapsgewijze instructies hieronder en houd een tang en een moersleutel van de juiste maat bij de hand. Poolvet of poolspray is ook vaak een nuttig hulpmiddel om het contact tussen pool en terminal te verbeteren en een optimaal contact te handhaven, zelfs na eventuele oxidatieprocessen.

Oorzaken van een defecte autoaccu

Een veel voorkomende oorzaak van een lege en dus defecte autoaccu kan een verbruiker zijn die lange tijd heeft gedraaid. Een voorbeeld hiervan is een koplamp die is blijven branden of een verwarmde achterruit die niet is gekoppeld aan het contact van het voertuig. Voordat u de moeite neemt de accu te vervangen, moet u er zeker van zijn dat u motorschade kan uitsluiten en dat jump-starten met startkabels niet meer zal helpen.

Winterkou – als het hart van de auto een hartaanval krijgt

Vooral in de ijskoude wintermaanden verzwakt de kou de kracht van de autoaccu en dat belast het hart van de auto meer dan gemiddeld. Bij koud weer is het energieverbruik groter dan het oplaadeffect. Korte rijafstanden en de koude die vaak optreedt in de winter leiden tot onvoldoende opgeladen accu’s en vervolgens tot accusterfte. Lege accu’s kunnen bevriezen en ernstige of onherstelbare schade veroorzaken.

Verwijderen van de accu: stap-voor-stap instructies

Alvorens de accu te vervangen, moet u alle verbruikers zoals lichten of radio uitschakelen. Open vervolgens de motorkap en draai de moer op de negatieve pool los. De zwarte verbindingskabel kunt u dan lostrekken en onderbreekt het circuit in het voertuig volledig. Verwijder vervolgens de rode positieve poolkabel van de accu door de moer los te draaien. Na het verwijderen van de kabels kunt u met een steeksleutel de bevestigingsschroeven verwijderen waarmee de accu in de auto wordt bevestigd. Verwijder de blootliggende, defecte accu, plaats de nieuwe accu op dezelfde manier terug en bevestig hem aan de wagen. Alle kabels moet u nu opnieuw aansluiten en vastschroeven in omgekeerde volgorde – eerst de rode kabel met de pluspool, dan de zwarte met de minpool.

Tip: De juiste volgorde is zeer belangrijk bij het verwijderen en bevestigen van de kabels, anders kan er kortsluiting of een vonk ontstaan en kan de elektronica van het voertuig beschadigd raken.

Tenslotte moet u de aansluitklemmen met aansluitklemmenvet of -spray behandelen om het contact te verbeteren. Dus niets staat een geslaagde accuwissel in de weg! Klik door de uitgebreide online winkel van Motointegrator en overtuig uzelf van het aanbod aan hoogwaardige autoaccu’s, poolvetten en steeksleutels. Een optimale Doe-Het-Zelf auto-accu vervanging is gegarandeerd met de topaanbiedingen van Motointegrator!

Bronnen:

http://www.kfz.de/
http://www.ots.at/