ECE-norm R90: Remonderdelen moeten aan deze eisen voldoen

0
290
Ece-remsonderdelen norm R90
© GettyImages / vovashevchuk

Jarenlang waren er geen minimumnormen op het gebied van reserveonderdelen voor remmen. Goedkope producten uit landen in het Verre Oosten voldoen echter soms niet aan de hoge eisen van de Europese markt. Daarom bestaat de ECE-norm R90 al meer dan 20 jaar. Dit definieert kwaliteitseisen die zeer dicht in de buurt komen van de kwaliteit van de originele onderdelen. In deze blog leest u aan welke eisen remschijven en remtrommels moeten voldoen en hoe u gecertificeerde reserveonderdelen kunt herkennen.

Ontwikkeling van de ECE-norm R90

Op 1 april 2001 introduceerde de Economische Commissie voor Europa (ECE) de R90-norm. Dit definieert minimumeisen voor de productie van reserveonderdelen voor remmen. De gecertificeerde remblokken en -schoenen moeten dezelfde prestaties leveren als de originele onderdelen van de voertuigfabrikant. Het remeffect en de hittebestendigheid zijn hier relevant. In november 2016 is de ECE-norm R90 uitgebreid. Sindsdien zijn de kwaliteitseisen ook uitgebreid naar remschijven en remtrommels.

Het doel van de ECE-norm R90 is meer veiligheid voor de consument. Wanneer u reserveonderdelen voor uw remmen koopt, vertelt de certificering u meteen welke producten veilig zijn voor Europees gebruik.

Kwaliteitseisen voor vervangingsonderdelen voor remmen volgens de ECE-norm

Om ervoor te zorgen dat fabrikanten voor hun producten gecertificeerd worden volgens de ECE-norm R90, moeten ze niet alleen eenmalig aantonen dat ze aan de minimumnormen voldoen, maar ook voortdurende tests doorstaan. Remvoeringen en remblokken moeten aan deze eisen voldoen, bijvoorbeeld:

  • Vergelijkbare wrijvingscoëfficiënt (vergeleken met het originele onderdeel)
  • Vergelijkbare mechanische sterkte, druk- en afschuifsterkte
  • Gebruik van asbestvrije materialen
  • Verzegelde productverpakking
  • Identificatie van het ECE-testnummer op de verpakking en het reserveonderdeel

Remschijven en -trommels moeten verschillende controles en tests doorstaan. Een praktijktest op de testbank omvat 70 opeenvolgende remprocessen van 80 tot 10 km/u. Alleen als de remschijven en remtrommels deze test zonder barsten, breuken of andere beschadigingen doorstaan, krijgen ze een certificaat. Het is ook noodzakelijk om het remeffect permanent te behouden. Er zijn ook andere tests, bijvoorbeeld op de wrijvingscoëfficiënten van de reserveonderdelen.

Na succesvolle certificering moeten retailers regelmatig controles laten uitvoeren door onafhankelijke testorganisaties. Zij controleren of nog steeds aan de eisen wordt voldaan. Anders trekken ze de certificering van de fabrikant in.

Waar vindt u gecertificeerde componenten volgens ECE-norm R90

In de detailhandel kunt u eenvoudig gecertificeerde reserveonderdelen voor uw remmen identificeren op basis van de goedkeuringscode. Dit staat zowel op de productverpakking als zichtbaar op de componenten zelf. In de winkel kunt u gemakkelijk onderscheiden welke reserveonderdelen zeker aan de Europese normen voldoen. U kunt eenvoudig vergelijken. Er is een grote keuze aan reserveonderdelen volgens ECE-norm R90. Met name veel lokale fabrikanten hebben een groot deel van hun assortiment laten certificeren.

Kiezen voor gecertificeerde componenten geeft u verschillende voordelen:

  • U vindt zonder problemen passende, hoogwaardige reserveonderdelen
  • Het is kinderspel om een ​​prijsvergelijking uit te voeren – gecertificeerde producten zijn direct vergelijkbaar.
  • Voor gecertificeerde onderdelen bent u niet verplicht een algemene bedrijfsvergunning (ABE) bij u te hebben.
  • Bij verkeerscontroles hebben de politieagenten alleen de code op de remonderdelen nodig als bewijs van het bestaan van een goedkeuring.

Is de ECE-norm verplicht?

Er is geen verplichting voor fabrikanten om hun componenten te laten certificeren volgens ECE-norm R90. En u hoeft niet per se gecertificeerde reserveonderdelen te gebruiken. Er is echter één uitzondering: als een voertuigmodel na 1 november 2016 op de markt is gebracht, mogen alleen remschijven en remtrommels worden gemonteerd die voldoen aan de ECE-norm R90. Aan de andere kant, als uw voertuig ouder is, kunt u elk onderdeel gebruiken – ​​met of zonder certificering.

Heeft u remblokken of remschijven in ECE-R90 kwaliteit nodig? Bij Motointegrator vindt u hoogwaardige reserveonderdelen van bekende fabrikanten tegen redelijke prijzen.