Assistentiesystemen: verhoging van veiligheid en comfort

0
65
Assistentiesystemen
© GettyImages / artisteer

Of het nu gaat om parkeren, remmen of rijden: assistentiesystemen, anders genoemd ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) in auto’s zijn een integraal en belangrijk onderdeel van moderne voertuigen. De installatie van veel van deze assistenten in nieuwe auto’s is wettelijk verplicht. Toch zijn veel autobezitters zich er nauwelijks van bewust welke assistentiesystemen er in de auto zijn ingebouwd en hoe deze de rijveiligheid en het rijcomfort verhogen.

In deze blogpost bespreken de automotive-experts van Motointegrator de belangrijkste auto-assistenten en beschrijven ze welke van deze assistenten onmisbaar zijn in de auto. We zullen ook kort ingaan op autonoom rijden, een fenomeen dat alleen mogelijk is dankzij auto-assistenten. U vindt ook een fantastische tip over hoe u veel geld kunt besparen op reparaties of vervanging van assistentiesystemen in uw auto.

De zeven belangrijkste auto-assistenten in één oogopslag

Als u vandaag de dag een nieuwe auto koopt, kunnen er, afhankelijk van het merk, model en de uitrusting, verschillende assistentiesystemen ingebouwd worden. Het is moeilijk om hier een exact aantal te noemen. Niettemin zijn sommige van deze auto-assistentiesystemen verplicht voor nieuwe auto’s. Sinds juli 2024 moeten de volgende assistenten geïnstalleerd zijn:

  1.       Black box: Deze auto-assistent lijkt op een vliegtuig en registreert bij een ongeval          de belangrijkste gegevens. Bijvoorbeeld snelheid, voertuigbeweging en vertraging.
  2.       Noodremassistent: Hierbij worden afstand, acceleratie, pedaalkracht en stuurhoek          continu bewaakt. Het systeem grijpt in wanneer een botsing dreigt en remt                    automatisch.
  3.       Snelheidsassistent: Het systeem bewaakt continu de rijsnelheid en past deze aan            de geldende snelheidslimieten aan.
  4.       Noodremlicht: Wanneer u abrupt remt bij een snelheid boven de 50 km/u, activeert        deze auto-assistent de rode en gele achterlichten.
  5.       Lane Keeping Assist System: Dit systeem maakt gebruik van camera’s om te                  detecteren wanneer het voertuig de rijstrookmarkeringen overschrijdt en                        waarschuwt de bestuurder door bij snelheden boven 60 km/u een lichte ruk aan het        stuur te geven.
  6.       Achteruitrijassistent: Sensoren en camera’s detecteren mogelijke obstakels en                waarschuwen de bestuurder bij het achteruitrijden.
  7.       Vermoeidheidsdetectie: Dit ingebouwde assistentiesysteem analyseert het rijgedrag        en adviseert een pauze als de aandacht verslapt.

Assistentiesystemen & autonoom rijden – de vijf fasen

Dankzij moderne assistentiesystemen in auto’s is het nu al mogelijk om voertuigen volledig autonoom van A naar B te laten rijden – zonder enige tussenkomst van de bestuurder. In het echte wegverkeer is dit echter nog ver weg, omdat zowel de techniek als de logistiek nog niet zijn uitontwikkeld. Wat vandaag de dag al wel mogelijk is, is gedeeltelijk geautomatiseerd rijden.

De Vereniging van de Duitse Automobielindustrie (VDA) heeft autonoom rijden onderverdeeld in vijf fasen:

  •         Bij autonoom rijden moet de bestuurder de auto actief besturen en voortdurend              het verkeer in de gaten houden. De assistentiesystemen bieden enkel                           ondersteuning.
  •        Qua vereisten komt gedeeltelijk geautomatiseerd rijden overeen met het                       eerste niveau. Het is echter wel mogelijk om uw handen even van het stuur te               halen, omdat de auto-assistent u op uw rijstrook houdt, remt en gas geeft.

De volgende drie niveaus – semi-automatisch rijden, volledig automatisch rijden en autonoom rijden – zijn onder testomstandigheden mogelijk, maar nog niet geschikt voor het normale verkeer.

Defecte assistentiesystemen: hoe u geld bespaart op vervanging

Natuurlijk kunnen er storingen optreden in de verschillende assistentiesystemen van de auto. Hetzij door slijtage, hetzij door invloeden van buitenaf. Het vervangen van een compleet assistentiesysteem kost veel tijd, wat gevolgen heeft voor de werkplaatsrekening. Tip: Koop nieuwe auto-assistenten online bij Motointegrator voor een lage prijs en laat ze installeren door professionele auto-mechatronicatechnici.

Veelgestelde vragen over assistentiesystemen in auto’s

Welke auto-assistentiesystemen zijn er?

Er bestaan ​​heel veel auto-assistenten, maar een exact aantal is vanwege de snelle ontwikkeling in de IT-sector niet vast te stellen. Zo publiceerde de ADAC onlangs een lijst met ongeveer 25 assistentiesystemen voor auto’s.

Wat zijn assistentiesystemen in auto’s?

Auto-assistentiesystemen bestaan ​​uit sensoren, camera’s en computeronderdelen die het rijgedrag en de directe omgeving monitoren en indien nodig ingrijpen.

Welke assistentiesystemen zijn verplicht?

Sinds juli 2024 zijn de

  • Rijstrookondersteuning
  • Intelligente snelheidsassistent (intelligent speed assistant)
  • Zelfstandig noodremsysteem
  • Afleidingsherkenning
  • Vermoeidheidsherkenning
  • Parkeerhulpsystemen
  • Voorbereiding voor een alcoholslot
  • Datarecorder
  • Noodremwaarschuwing

verplicht als auto-assistenten in nieuwe auto’s.