Winterbanden voor vrachtwagens: waar moet u op letten en hoe worden ze gemonteerd?

0
30
Banden voor vrachtwagens
© GettyImages / vitpho

Er is geen algemene eis voor winterbanden voor auto’s of vrachtwagens in Nederland. Er zijn echter situaties waarin winterbanden voor vrachtwagens vereist zijn. Wanneer is dit het geval en hoe monteert u de banden?

Winterbanden zijn verplicht voor vrachtwagens – wat zegt de wet?

De zogenaamde situationele winterbandenvereiste bepaalt dat motorvoertuigen alleen aan het openbaar vervoer mogen deelnemen als zij zijn uitgerust met winterbanden in winterse wegomstandigheden, dat wil zeggen wanneer er een verhoogd risico is op uitglijden en dus op een ongeval. Deze omstandigheden omvatten ijzel, gladde sneeuw, sneeuwbrij, glad ijs of vorst. M+S-banden met een productiedatum na 1 januari 2018 zijn alleen toegestaan ​​als winterband als ze ook voorzien zijn van het berg met sneeuwvloksymbool (Three Peak Mountain Snowflake Symbol, 3PMSF). Oudere banden mogen tot 30 september 2024 in gebruik blijven, ook zonder aanvullende etikettering.

Waar voorheen de eis alleen gold voor aandrijfassen van vrachtwagens boven de 3,5 ton, moeten sinds juli 2020 ook de voorste stuurassen van vrachtwagens in de klassen N2 en N3 zijn voorzien van winterbanden. Dit geldt voor alle voertuigen die op wegen in het buitenland rijden waar winterbanden wel verplicht zijn, ongeacht het land van registratie. Zowel de voertuigeigenaar als de chauffeur zijn verantwoordelijk voor de banden van de vrachtwagen. Op overtredingen die tot een ongeval leiden, staat er een boete.

Zomer- en winterbanden voor vrachtwagens?

Omdat vrachtwagenbanden een hoog aandeel (tot 80 procent) natuurlijk rubber hebben, zijn ze over het algemeen ook geschikt om in de winter mee te rijden. Vrachtwagenbanden beschouwt de wet daarom als all-season banden en er zijn dus geen speciale zomerbanden. Winterbanden kenmerken zich vooral door hun verschillende bandenprofielen.

Ongeacht of u met zomer- of winterbanden rijdt, de banden hebben altijd het voorgeschreven minimale loopvlakpatroon nodig (varieert per staat). Anders bestaat er gevaar voor het wegverkeer, dat wordt bestraft met een boete van voor de bestuurder én voor de werkgever.

Waar zijn winterbanden vereist voor vrachtwagens?

  • De vereisten voor winterbanden voor vrachtwagens verschillen aanzienlijk in sommige Europese landen. Het is daarom belangrijk om vóór het rijden de geldende voorschriften te kennen, om boetes en rijverboden te voorkomen. Een paar voorbeelden:
  • In Denemarken, Ierland en IJsland is het niet verplicht om winterbanden te hebben. In Denemarken zijn tussen 1 november en 15 april ook sneeuwkettingen toegestaan; in Ierland zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan ​​op besneeuwde wegen.
  • In Italië en Albanië geldt, net als in Duitsland, alleen een situationele vereiste voor winterbanden op vrachtwagens. Het meenemen van sneeuwkettingen is echter verplicht.
  • In Noorwegen bedraagt ​​de minimale profieldiepte 3,5 millimeter, in Bosnië-Herzegovina 4 millimeter en in Zweden zelfs 5 millimeter. Ook bent u verplicht sneeuwkettingen mee te nemen.
  • In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. Overtredingen kunnen zelfs tot gevolg hebben dat het rijbewijs wordt ingetrokken.
  • Frankrijk markeert afzonderlijk wegen waarop winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Winterbanden op vrachtwagens monteren – zo werkt het

Vrachtwagenchauffeurs moeten zelf een band kunnen verwisselen. Dit gebeurt met behulp van een hefplatform of een krik en een pneumatische schroevendraaier om de bouten los te draaien. Zodra u dit heeft losgemaakt, laat u de lucht ontsnappen door het ventiel los te draaien. Vervolgens wordt de band verwijderd met behulp van de vrachtwagenbandenwisselaar. Gebruik bij aluminium velgen extra klemklauwen of beschermringen om beschadiging van de centrering te voorkomen. Om de band te verwijderen gebruikt u een smeermiddel en trekt u de band met behulp van de montagevinger over de velgrand. Plaats de nieuwe band, rekening houdend met de draairichting (aangegeven door de pijl of het woord “Buiten”) en vul deze zorgvuldig met behulp van een bandenkooi. Moderne tubeless banden vereisen een speciale dubbele luchtband; de instructies van de fabrikant op te volgen. Ten slotte vindt het balanceren plaats om balans tussen band en velg te creëren.

FAQs: de meest gestelde vragen over wintervrachtwagenbanden

Zijn winterbanden verplicht voor vrachtwagens?

Het gebruik van winterbanden voor vrachtwagens is in veel landen tijdens de wintermaanden wettelijk verplicht. De exacte regelgeving verschilt van land tot land en er zijn vaak eisen met betrekking tot de profieldiepte en de etikettering van banden. Het is belangrijk om de plaatselijke voorschriften en termijnen voor de vereisten voor winterbanden in acht te nemen.

Hebben vrachtwagens zomer- en winterbanden?

Ja, veel vrachtwageneigenaren en bedrijven gebruiken zowel zomer- als winterbanden om aan de seizoensbehoeften te voldoen. Zomerbanden bieden betere prestaties bij warme temperaturen, terwijl winterbanden specifiek zijn ontworpen voor koude weersomstandigheden en sneeuw. Het wisselen tussen zomer- en winterbanden gebeurt meestal op basis van seizoensveranderingen.

Waar heeft een vrachtwagen winterbanden nodig?

Het gebruik van winterbanden voor vrachtwagens is vooral belangrijk in gebieden met strenge winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijs. Dit geldt ook voor gebieden waar lage temperaturen en winterweer gebruikelijk zijn. De exacte vereisten en tijdsbestekken variëren van land tot land en kunnen variëren afhankelijk van de heersende klimatologische omstandigheden en lokale regelgeving.