Zorg voor een aangename reparatie: Wat u moet weten over de aircocompressor

0
3039
Aircocompressor
© Shutterstock / ThamKC

Airconditioning is een bijna onmisbaar kenmerk van een modern voertuig. Bij oudere tweedehands auto’s kan het echter door een defect aan de aircocompressor nodig zijn het systeem te laten repareren.

Hoe werkt het airconditioningsysteem?

De werking van de aircocompressor is heel eenvoudig: hij wordt, net als andere hulpaggregaten, aangedreven door een V-snaar. Het gasvormige koelmiddel wordt door de aircocompressor samengeperst, waardoor het sterk opwarmt. In de volgende stap perst een condensor dit laatste koelmiddel onder hoge druk, waar het weer vloeibaar wordt terwijl warmte vrijkomt. Vervolgens wordt het naar elke ruimte geleid waar het moet afkoelen. Het koelmiddel kan nu de warmte van het interieur van het voertuig absorberen. De warmte uit het interieur van het voertuig wordt door de compressor van de airconditioning met behulp van het koelmiddel naar buiten getransporteerd. Dit betekent natuurlijk ook dat het airconditioningsysteem niet kan functioneren zonder de aircocompressor.

Airco-compressor: Wat doet het onderdeel?

Maar wanneer vertoont een aircocompressor een defect? Ten eerste is het mogelijk dat de bewegende delen van de compressor vastlopen. Dit komt door het feit dat men het airconditioningsysteem in de wintermaanden zelden gebruikt. Deskundigen raden daarom aan de airconditioner af en toe aan te zetten tijdens de koudere seizoenen. Bovendien heeft de compressor smeerolie, die door lekken kan verdampen – het onderdeel kan dan ook snel beschadigd raken. Dit laatste is ook het geval wanneer een lek in het airconditioningsysteem of een gebrek aan onderhoud over een langere periode ertoe leidt dat koudemiddel verloren gaat.

Geluiden

Niet alleen het uitvallen van de airconditioning is een symptoom van een defecte compressor, maar ook een verminderde koelcapaciteit, een luid geratel of bijgeluiden bij het starten van de motor wijzen op een dreigend defect. Mogelijk heeft lekkende olie of onzuiverheden het smeervermogen verminderd, wat deze geluiden veroorzaakt. In elk geval moet u zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde garage gaan om de eventuele schade nader te laten onderzoeken. In principe is het mogelijk om door te rijden, maar u riskeert een volledig defect van de compressor. Als een basisfunctie nog aanwezig is, kunt u een duur defect voorkomen met een snel bezoek aan de garage en het bijvullen van het smeer- of koelmiddel.

Kosten

Een defecte aircocompressor kunt u niet meer repareren, maar alleen nog vervangen. Afhankelijk van het voertuigmodel kan dit enkele honderden euro’s kosten, en in combinatie met de tamelijk gecompliceerde installatie van het onderdeel kunnen de kosten gemakkelijk in de viercijferige orde van grootte komen. Een probleem in dit verband is het feit dat de compressoren meestal moeilijk bereikbaar zijn. De kosten kunt u echter enigszins beperken door een gegenereerd vervangingsonderdeel te installeren.

Airconditioner
https://www.motointegrator.nl/producten/1216222-compressor-airconditioning-nissens-89247

Tijdig onderhoud voorkomt defecten aan aircocompressoren

Om deze schade op voorhand te voorkomen, moet u, indien mogelijk, regelmatig onderhoud aan het airconditioningsysteem uitvoeren of dit door een gespecialiseerde garage laten doen. Hoewel u aan de aircocompressor zelf geen onderhoud hoeft te verrichten, zorgt een goede conditie van het airconditioningsysteem er indirect voor dat de compressor niet overbelast raakt en voortijdig uitvalt.

Werkzaamheden

De volgende werkzaamheden moet u gewoonlijk uitvoeren bij het onderhoud van het airconditioningsysteem:
– Functionele controle door een specialist
– Vervanging of volledige vervanging van het koelmiddel (een verlies van maximaal 15% per jaar kan worden verwacht)
– Controleer op lekken
– Vervanging van het cabinefilter indien nodig (niet relevant voor de aircocompressor).

Zo blijkt: In veel gevallen kunt u een defecte aircocompressor voorkomen. Een eerste vereiste hiervoor is echter regelmatig onderhoud. Vervanging van de component is relatief duur vanwege de hoge installatiekosten. Vooral bij oudere voertuigen wordt uit kostenoverwegingen vaak van reparatie afgezien. Als u de airconditioning niet nodig hebt, kunt u blijven rijden met een defecte aircocompressor.