Vragen rond het fusee

0
312
Fusee vervangen
© Prachaya Roekdeethaweesab / Shutterstock

De fusee – een belangrijk onderdeel van het stuursysteem

De fusee is een belangrijk onderdeel van het enkel-wielbesturingssysteem, dat bij de meeste voertuigen wordt gebruikt, althans bij de vooras. Ze worden zwaar belast, maar zijn meestal vrij duurzaam. Als u ze moet vervangen, is het belangrijk dat dit vakkundig gebeurt.

De Ackerman-sturing

De besturing van een voertuig was één van de technische uitdagingen waarmee de bouwers van de eerste gemotoriseerde auto’s werden geconfronteerd. In de loop van de decennia zijn steeds weer nieuwe technieken ontwikkeld. Een variant is de Ackermann-stuurinrichting, die tegenwoordig in de meeste moderne motorvoertuigen is ingebouwd. In de regel wordt hij gebruikt op de vooras. Elke auto of bedrijfsvoertuig heeft een chassis waarin de wielen zijn verbonden door een wiellager. Deze onderdelen heten fusees, en soms wieldragers. Deze zijn draaibaar en vast tegelijk, hiervoor is de stuurbeweging nodig. Als alternatief kunnen de wielen als onafhankelijke ophanging aan de carrosserie worden bevestigd. Hiervoor zijn assen, schokdempers, veerpoten of een spoorstang nodig. De fusees bewegen samen met de wielen bij het in- en uitveren.

Ga voorzichtig te werk bij het vervangen

De belasting van deze onderdelen van het voertuig is altijd zwaar, maar zijn meestal uiterst duurzaam. Bij de vervanging ervan moet u erop letten dat de onderdelen van hoge kwaliteit zijn en dat u de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Het controleren van de defecte fusees is alleen mogelijk met een hefplatform, aangezien u de wielen moet testen op speling. Als een wielsteun gebroken is, kan dit onder bepaalde omstandigheden een ongeval veroorzaken. Na het vervangen van de fusees moet u de spoorbreedte opnieuw afstellen.

Werkvolgorde

Het is het beste als volgt te werk te gaan: Als de auto eenmaal omhoog staat, beveilig hem dan tegen wegrollen. Verwijder dan de wielmoeren en vervolgens het wiel. Draai de bevestigingsbouten van de remslang en de remschaduw los, verwijder het wielkeerblad en de remklauw. Til nu de borgbout op, de volgende stap is het verwijderen van de naafmoer. Draai de bouten van de remschijf los en verwijder ze, verwijder verder de splitpen, het pootscharnier en de kogelscharniermoeren. In de volgende stap draait u de zelfborgende moeren en de demperbouten vast en verwijdert u de buitenste verbinding op de aandrijfas en tenslotte de poot. Volg de omgekeerde procedure nadat u het nieuwe fuseestuk hebt gemonteerd.

Losmaken van de fusee

Het losdraaien van de bouten van de fusees kan moeilijk zijn als ze verroest zijn. De bestaande bout moet u uit de draadbus worden kloppen of duwen om de draagarm van de bovenkant van de bout te verwijderen. De moer is geborgd met een splitpen, als u deze door corrosie niet kan verwijderend, zal hij meedraaien. Om een fusee uit de steun te verwijderen, kunt u deze het beste in een bankschroef klemmen, vervolgens een verstelbare sleutel met een verlengstuk toepassen en het onderdeel losdraaien. Als dit moeilijk blijkt, warmt u de fuseehouder op en geeft u lichte klappen op de hoekbegrenzer.

Het lakken van de fusee

Wielophanging
https://www.motointegrator.nl/producten/295794-astap-wielophanging-korea-jz0015d

Afhankelijk van het type voertuig waarmee u te maken hebt en het gebruiksgebied, kunt u schaafwonden oplopen. Dit is meestal het geval off-road, bij het rijden over stoepranden of op steilere beklimmingen. De slijtage is vooral duidelijk in het voorste deel van het frame, waar de fusees zich bevinden. Om deze beter te conserveren, kunt u ze lakken. Idealiter moet u dit doen met Hammerit of hoogwaardige industriële verf of zinkstofverf. Vóór de definitieve behandeling moet u de onderdelen grondig reinigen met een reinigingsmiddel en moet u de roest verwijderen. Chemische behandeling is niet per se noodzakelijk.