Tuning accessoires. Hoe een auto tunen?

0
623
Tuningaccessoires
© RapidEye / gettyimages

Tuning accessoires. Hoe een auto tunen? Welke accessoires zijn nodig?

De aankoop van een auto gebeurt meestal in de staat waarin hij verkeert. Maar dat hoeft geenszins het geval te zijn. De handel in accessoires biedt een breed scala aan tuningaccessoires.
Misschien hebt u ook de behoefte gevoeld om uw auto technisch en visueel aan te passen aan uw individuele behoeften. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden, vooral online, om uw auto een duwtje in de rug te geven. Welke maatregelen zijn gemakkelijk uit te voeren?

Prestaties via laptop

Wanneer u aan tuning denkt, denkt u vooral aan een verbetering van de prestaties. En dit is vandaag de dag technisch gemakkelijker te realiseren dan enkele jaren geleden. Om de motor wat extra pk’s te geven, werden onder meer scherpere nokkenassen gemonteerd, waardoor de timing veranderde. Een aangepaste cilinderkop en, in nog vroegere tijden, aanpassingen aan de carburateur en het luchtfilter waren noodzakelijk. Hierdoor werden relatief kleine vermogensstijgingen gerealiseerd. Met modern motormanagement daarentegen is tuning vooral een kwestie van software. Voor een beheersbaar bedrag kunt u het vermogen van de meeste modellen met 20 tot 30 procent verhogen. En dat gewoon met een laptop.

Lichtmetalen velgen en brede banden verfraaien het uiterlijk van het voertuig

Wijzigingen aan het chassis zijn ook betrekkelijk eenvoudig door te voeren: Een set kortere sportveren verlaagt de auto enkele centimeters en is verkrijgbaar voor minder dan 200 euro; bijpassende dempers zijn ook te vinden in veel online winkels. In combinatie met aluminium velgen inclusief brede banden komt dat het uiterlijk enorm ten goede. Grote velgen in 17″ en 18″ formaat zijn bijzonder populair – en dankzij de verlaging komen ze het best tot hun recht. Bij het kopen is het bijzonder de moeite waard om op Internet te zoeken, omdat de keuze hier bijzonder groot is. De stationaire handel bereikt hier meestal zijn grenzen omdat te veel velgontwerpen helemaal niet kunnen worden getoond. Bovendien is het vergelijken van prijzen bemoeilijkt, zodat u gemakkelijk te veel betaalt.

Rijgedrag

De combinatie van brede banden en sportonderstel is echter niet alleen om visuele redenen zinvol; ook het rijgedrag vaart er wel bij: Het zwaartepunt ligt lager en de auto heeft een stevigere grip op de weg.

Spoilers en side skirts maken tuning perfect

Natuurlijk hoeft het tunen nu niet te eindigen. Spoilers, side skirts of sportuitlaten – alles wat de fabrikant niet af fabriek levert of zich heel goed kan veroorloven, is ook in de handel van tuningaccessoires te vinden. Spoilers verhogen de downforce op de weg merkbaar; in tegenstelling tot wat men vaak aanneemt, is dit geen zuiver optische tuning. Een voorskirt kan ook ongunstige luchtturbulentie verminderen en zo de windweerstand en het brandstofverbruik verlagen.

Tuning accessoires
© CHRIS POOK / Shutterstock

Tuning accessoires steeds populairder: LED-lichtontwerp

De laatste jaren is de klassieke optische tuning ook uitgebreid met een andere component. In het verleden bleven wijzigingen aan de verlichting meestal beperkt tot de installatie van witte richtingaanwijzers of getinte achterlichten. Vandaag verschuift de aandacht naar verlichtingsontwerp. LED’s maken het mogelijk om alle vormen en verlichtingspatronen te realiseren. Op die manier zorgen de fabrikanten ervoor dat hun modellen ook ’s nachts aan de achterlichten herkenbaar zijn en dat de kenmerkende designtaal wordt voortgezet. Oudere modellen zijn hiervan geenszins uitgesloten: Accessoires kunt u ook gebruiken om uw eigen auto op te waarderen met interessante lichten die precies bij uw eigen model passen. De installatiekosten blijven binnen redelijke grenzen, vooral omdat er meestal geen APK-goedkeuring nodig is. Voor veel accessoires volstaat een algemene gebruiksvergunning; in het geval van achterlichten met een keurmerk kan dit zelfs achterwege blijven – het is verrassend eenvoudig om visuele accenten op uw eigen auto te zetten.