Stoelverwarming achteraf in de auto monteren

0
12314
Stoelverwarming
© GettyImages / bizoo_n

Zelfs als we het hebben over milde winters op onze breedtegraden, kan het in de wintermaanden toch behoorlijk koud zijn als u in uw auto stapt. Verwarming door stoelverwarming is bij lage temperaturen des te aangenamer. Achteraf inbouwen is altijd mogelijk.

Wat is stoelverwarming?

De installatie van stoelverwarming is in moderne voertuigen vaak standaard. Als dit niet het geval is of als u een ouder automodel heeft, hoeft u ook niet te bevriezen. Voor een bescheiden prijs bij de dealer of een garage naar keuze kunt u op een later tijdstip ook stoelverwarming vinden die u daar in korte tijd kunt laten installeren. Eenvoudige verwarmingsmatten zijn nog gemakkelijker te installeren op de stoelen van uw voertuig.

Hoe werkt het in de auto?

De verwarming kan bestaan ​​uit verwarmingsmatten die permanent tussen de stoelbekleding en schuimkern worden geïnstalleerd of een bekleding van de zitting en rugleuning met geïntegreerde verwarmingsdraden. De verwarmingselementen zijn gemaakt van weerstandsgeleiders die, wanneer ingeschakeld, zowel uw autostoel als de rugleuning binnendringen om warmte af te geven. De elektrisch bedienbare verwarming voor auto’s wekt warmte op waar een persoon de autostoel aanraakt. Er zijn ook alternatieven voor deze wijdverspreide vorm, zoals parallelle netwerkstructuren van koolstofvezel met twee elektroden of een enkele netwerkstructuur.

De werking van de stoelverwarming is afhankelijk van de fabrikant. Aanpassing van de kracht van de verwarmde stoel voor auto’s is stapsgewijs of traploos met een wiel of een drukknopschakelaar. De oververhittingsbeveiliging beschermt elke stoelverwarming. De sensoren zijn aangesloten op de besturingseenheid.

Drie verschillende technologieën bepalen de functionaliteit van de stoelverwarming in de auto:

  • Litz-technologie
  • Parallelle techniek
  • Druktechnologie

Naast de vast ingebouwde stoelverwarming is er ook de mobiele stoelverwarming in de vorm van verwarmde stoelhoezen.

Verwarmingsmat WAECO WAE 9600000392
Dometic logo
Verwarmingsmat WAECO WAE 9600000392
Lees meer…
Schakelaar, stoelverwarming FEBI BILSTEIN 44395
luk Febi
Schakelaar, stoelverwarming FEBI BILSTEIN 44395 Lees meer…
Beschermende dekzeilwagen MMT CP10027 maat L
logo CarPassion
Beschermende dekzeilwagen MMT CP10027 maat L Lees meer…

Kunt u stoelverwarming achteraf inbouwen?

Geen enkele chauffeur mag het koud hebben. De verwarming verwarmt de rug en billen en hoort bij elk voertuig. Als u er geen aan boord heeft, is achteraf ingebouwen een optie. Vanwege de hoge veiligheidsnormen vanwege de elektrische installatie en het risico op oververhitting, moet u een permanent geïnstalleerde stoelverwarming achteraf in de garage laten inbouwen. Hier zijn experts aan het werk die gespecialiseerd zijn in het installeren van zeer gevoelige stoelverwarming voor auto’s. Dit is ook een kwestie van aansprakelijkheid. Als er iets misgaat, is de exploitant van de garage aansprakelijk en niet u.

Stoelverwarming
© GettyImages / deepblue4you

Kunt u zelf mobiele stoelverwarming in een auto installeren?

Het is niet aan te raden om zelf stoelverwarming permanent in de stoel te installeren. Dit vereist zowel specialistische kennis van auto-elektronica als veel handvaardigheid. Als leken zelfs kleine fouten maken bij het achteraf monteren van de verwarming, bestaat het risico op oververhitting of zelfs brand. In minder ernstige gevallen kunnen ook andere delen van het elektrische systeem van het voertuig worden beschadigd. Het achteraf inbouwen van de stoelverwarming in de garage heeft echter zijn prijs. Accepteert u de hogere garagekosten niet, dan heeft de markt een aantal alternatieven voor u. U kunt de mobiele stoelverwarming zelf achteraf in uw auto inbouwen.

Zo werkt de mobiele stoelverwarming:

Sommige fabrikanten bieden een verwarmde stoelbekleding aan die de hele stoel (zitting en rugleuning) vult en eenvoudig over de stoel wordt getrokken of geplaatst (afhankelijk van de fabrikant). Deze moderne vorm van stoelverwarming is beschikbaar voor de bestuurders- en voorpassagiersstoel. Deze mobiele stoelverwarming haalt zijn energie uit de sigarettenaansteker. Sommige fabrikanten denken ook aan het verwarmende zitkussen voor de achterbank van voertuigen.

De mobiele stoelverwarming in de auto is doorgaans voorzien van een aansluitkabel en bevestigingsriemen voor een optimale grip op de stoel. Let er bij de aanschaf van een dergelijke stoelverwarming op dat de bevestigingsriemen of andere componenten de zij-airbags niet hinderen, zodat ze niet per ongeluk worden geactiveerd. De meeste mobiele stoelverwarmers in auto’s hebben 2 verwarmingsniveaus die tussen 40 en 45 ° C en tussen 50 en 55 ° C verwarmen. De temperaturen mogen niet hoger zijn. Bespaar niet door goedkope buitenlandse modellen te kopen waarvan de oververhittingsbeveiliging niet goed werkt. Kiest u voor de mobiele verwarmde autostoel, dan kunt u deze het beste in een speciaalzaak kopen. Een geïntegreerde thermostaat met oververhittingsbeveiliging is een must.

Hoe duur is het om achteraf stoelverwarming aan te brengen?

Voor het achteraf inbouwen van stoelverwarming in de garage kan echter snel een schatting worden gemaakt van 300 tot 600 euro. Dit is afhankelijk van de benodigde tijd, die al snel 4 uur kan zijn. Daarnaast varieert de prijs in de garage ook van model tot model. Deze prijs is echter noodzakelijk. Bovendien is de prijs voor de autostoelverwarming zelf, die in de stoel is geïntegreerd, tussen de 70,00 en 160 EUR, merkmodellen zouden deze prijs zelfs kunnen overtreffen. Het achteraf inbouwen van stoelverwarming is erg complex en moet door een specialist worden uitgevoerd.

De stappen voor de inbouw van stoelverwarming

De complexe stappen die deze hoge prijs voor garage assemblage in detail rechtvaardigen:

  • Verwarmingselementen over de stoel trekken;
  • Verwijder hiervoor de rugleuning en de bekleding van de zitting en trek deze later weer omhoog;
  • De bekleding verwijderen;
  • Thermokoppels afstellen volgens instructies op de zitting en rugleuning;
  • De bekabeling vakkundig uitvoeren;
  • Verbindt met de voertuigelektronica;
  • Metalen onderdelen, zoals montagestaven, door een specialist op veiligheidsrelevante wijze laten isoleren;
  • Bekijken van de zij-airbags, bescherming tegen onbedoeld activeren.

Mobiele verwarming van de autostoel

Veel goedkoper dan het achteraf inbouwen van verwarming in de werkplaats is de mobiele stoelverwarming, die verkrijgbaar is als mobiele stoelhoes of in de vorm van verwarmingsmatten die er bovenop kunnen worden geplaatst. Goede stoelverwarmingsmatten zijn verkrijgbaar vanaf een prijs van 20,00 EUR. Let altijd op de veiligheid, let op de testresultaten. Bij twijfel is het beter om een ​​verwarmingsmat van een goed merk te kiezen. Er zijn ook stoelhoezen die bijna op een autostoel lijken en worden beschouwd als een professionelere variant van mobiele stoelverwarming. Deze liggen ook qua prijs ver onder de kosten van vast ingebouwde verwarming. Kiest u bij het achteraf inbouwen van stoelverwarming voor deze comfortabelere variant, dan vindt u momenteel modellen op de markt tussen ca. 50,00 EUR en 110,00 EUR.

Stoelverwarming inbouwen
© GettyImages / bizoo_n

Conclusie

Een auto moet een comfortabele plek zijn voor de bestuurder. Beknibbel dus niet op stoelverwarming. Welke variant u kiest, is individueel. Vertrouw op de permanent geïnstalleerde variant van de garage, in het geval van een duur, intenstief gebruikt voertuigmodel. Zelfs als het achteraf inbouwen van stoelverwarming in de garage u uw budget kost. Anders is de mobiele stoelverwarming, die u zelf kunt installeren, ruimschoots voldoende. Bij elke verwarmde autostoel bespaart u kosten als u kwaliteit en prijs vergelijkt. Let op een goede prijs-, prestatie- en beveiligingsverhouding. Online vindt u talrijke testresultaten en vergelijkingen over dit onderwerp.