Parkeerhulp – een verstandige of overbodige investering?

0
1761
Inparkeerhulp
© Shutterstock / AXL

Hoe werkt de parkeerhulp?

Parkeerhulp is een hulpsysteem dat u – vooral bij het achteruit inparkeren – waarschuwt voor een voorwerp dat te dichtbij komt. In veel nieuwere auto’s uit de hogere en middenklasse is een dergelijke parkeerhulp al standaard ingebouwd. In andere voertuigen kan het echter achteraf worden ingebouwd.

Sensoren en signalen

De zintuiglijke parkeerhulp leest de afstand tot een object af via sensoren in het voertuig. Als u te dicht bij het object in kwestie komt, geeft de parkeerhulp dit door aan de lezer in de bestuurderscabine en klinkt er een waarschuwingssignaal. Dit voorkomt botsingen. Naast het waarschuwingssignaal zijn er ook parkeerhulpmiddelen die werken met een visueel verkeerslichtwaarschuwingssysteem. Deze heeft een rode, gele en groene zone. Hoe dichter u bij een object komt, hoe verder het scherm in de rode zone komt. Wanneer u de rode zone bereikt, klinkt het waarschuwingssignaal ook hoorbaar luider om u te waarschuwen voor een mogelijke botsing.

Over het algemeen activeert u de sensorische parkeerhulp alleen wanneer u de achteruitversnelling inschakelt, omdat hij u in het normale wegverkeer zou kunnen storen. Maar u kunt deze sensoren niet alleen aan de achterkant monteren. U kunt ook een parkeerhulp aan de voorkant van de auto monteren. Dit heeft echter minder zin, omdat het gezichtsveld naar voren meestal voldoende is.

Optische parkeerhulp

Naast de parkeerhulp op basis van sensoren is er ook de optische parkeerhulp. Dit zijn achteruitrijcamera’s waarmee u als bestuurder zelf kunt nagaan hoe ver u nog van een object verwijderd bent. De verstandigste en veiligste manier om dit te doen is om achteraf een achteruitrijcamera en sensoren als parkeerhulp in te bouwen. Samen bestrijken zij een hoek van ongeveer 170° (afhankelijk van de fabrikant).

Hoe installeert u de parkeerhulp?

Parkeerhulp
© Shutterstock / EgudinKa

Achteraf monteren

U hoeft niet veel moeite te doen om het risico aanzienlijk te verkleinen: Een parkeerhulp kunt u gemakkelijk en nauwelijks zichtbaar achteraf monteren. Zodra de afstand tot een obstakel onder een bepaald niveau komt, signaleert de sensor het naderende obstakel visueel en akoestisch. Bij de eenvoudige systemen die op de markt zijn, zijn sensoren in de achterbumper aangebracht. Ultrasound kan worden gebruikt om de afstand tot objecten te bepalen. Hoe meer sensoren worden gebruikt, hoe nauwkeuriger het beeld van de omgeving is dat de parkeerhulp ontvangt. Een display laat dan met LED’s zien hoe ver weg het object nog is. Een akoestisch signaal, dat met steeds kortere tussenpozen klinkt, ondersteunt de visuele weergave. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid voor de bestuurder, maar ook het comfort: vooral bij het achteruit inparkeren hoeft men de nek niet meer te belasten. De kosten van dergelijke systemen liggen gewoonlijk in de bovenste twee cijfers.

Installatie

De installatie is echter problematischer: er moeten gaten in de bumper worden geboord voor de sensoren, en de elektrische aansluiting kan ook te veel zijn voor leken. Daarom is het beter contact op te nemen met een gespecialiseerde garage voor retrofitting. Ook zijn kentekenplaathouders verkrijgbaar waarin sensoren zijn ingebouwd. De verbinding met de stroomvoorziening aan boord geschiedt via de achteruitrijlamp, de transmissie naar het display via de radio. Het voordeel is duidelijk: er hoeven geen gaten in de bumper geboord te worden. De aansluiting is ook betrekkelijk eenvoudig omdat er geen kabels hoeven te worden gelegd. De functie van deze parkeerhulp is echter beperkt: Omdat de sensoren zich uitsluitend in de kentekenplaathouder bevinden, wordt slechts een zeer kleine straal bestreken – er blijft een dode hoek.

Is de parkeerhulp nuttig?

Voordelen

Parkeerhulp
© Shutterstock / Chesky

Parkeerhulp biedt zeker voordelen. Er is over het algemeen minder schade bij het parkeren en ook de stress die u kunt hebben bij het parkeren. Bovendien is parkeren op kleine parkeerplaatsen mogelijk – dat lukte anders alleen met instructie.

Nadelen

Mogelijke nadelen van parkeerhulp zijn daarentegen dat sommige mensen te veel op de technologie vertrouwen en verwaarlozen of zelfs vergeten zelf te kijken en te controleren. U moet zich er altijd van bewust zijn dat dergelijke technologie slechts een ondersteuning is – geen vervanging.

Parkeerhulp inbouwen? Extra comfort en veiligheid tegen relatief lage kosten
Er zijn dus verschillende manieren om een parkeerhulp achteraf in te bouwen. In ieder geval zorgt de parkeerhulp voor extra comfort en veiligheid tegen relatief lage kosten. Indien u het systeem niet zelf kunt installeren of niet over de nodige uitrusting beschikt, moet u een beroep doen op een gespecialiseerde garage. De garage zal de installatie met plezier uitvoeren en kan meestal ook ervaring met de systemen inbrengen.

Parkeer bumper?

Reserveonderdelen voor uw auto in de Motointegrator online winkel.
Een parkeer- of manoeuvreerongeval kan zeker schade toebrengen aan een auto. Heeft uw auto een reparatie of vervanging van een auto-onderdeel nodig? Dan bent u bij Motointegrator aan het juiste adres! In onze online winkel vindt u reserveonderdelen voor alle gangbare automodellen – bestel uw auto-onderdelen gewoon online en wij leveren alle reserveonderdelen, van reservebanden tot remschijven en schokdempers, gemakkelijk en zonder complicaties bij u thuis!

Bron:
http://www.autobild.de/