Marterschade – wat u moet doen als uw auto is getroffen

0
604
Marterschade
© Philmoto / Shutterstock

Marters veroorzaken jaarlijks voor vele euro’s schade aan auto’s. In het volgende artikel leest u hoe u kunt vaststellen dat een marter uw auto heeft bezocht. Maar ook wat u moet doen als u sporen van een marter of marterschade op uw voertuig aantreft.
Marters zien er misschien schattig uit, maar met hun kleine, vlijmscherpe tandjes hebben ze al menige dure schade aangericht aan geparkeerde voertuigen. Maar meestal laten de kleine roofdieren sporen achter.

Hoe weet u dat er een marter in uw voertuig is geweest?

Sporen op de motorkap en de spatborden zijn de eerste indicatie van het bezoek van een marter. Iets moeilijker te herkennen zijn de marterharen, die de dieren regelmatig verliezen wanneer zij onder de motorkap kruipen. Als een marter onder de motorkap heeft gezeten en u opent de motorkap, dan kunt u in de meeste gevallen ruiken dat er een marter in de auto heeft gezeten. Vanuit de motorruimte ruikt u een duidelijke geur van uitwerpselen. Daarnaast zijn er de geursporen die de marter achterlaat om zijn territorium af te bakenen. Als u gevallen van marterschade in de buurt kent, is het de moeite waard elke ochtend voor uw eerste rit het motorcompartiment te controleren.

Wat u moet doen in geval van marterschade

Als u tijdens de inspectie bijtsporen ziet op slangen, isolatiematten of kabels, moet u de schade door een vakman laten controleren. Ook als u tijdens het rijden een onverwachte prestatiedaling vaststelt en de controlelampjes knipperen, is een bezoek aan de garage voor een controle aan te bevelen. De schade van een marterbeet is meestal minder ernstig dan de eventuele gevolgschade. Slechts zelden is een auto volledig verlamd door marterbeten. Indien u door marterbeten veroorzaakte schade echter niet tijdig onderkent en herstelt, kan de gevolgschade veel duurder uitvallen dan het vervangen van een doorgebeten radiatorslang. Slangen en kabels die marters vernielen, kunnen leiden tot ernstige motorschade of het uitvallen van de elektrische en elektronische systemen van het voertuig.

Betaalt de verzekering voor marterschade?

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering keert in geen geval uit bij marterschade. In de regel doet een gedeeltelijke dekking verzekering dat ook niet. Wanneer de verzekeraar de schade vergoedt, valt u waarschijnlijk wel terug in schadevrije jaren. Hierdoor wordt de no-claimkorting lager én gaat u meer premie betalen. Vraag of de verzekeraar een berekening wil maken wat voordelig is: de schade laten uitbetalen en vervolgens meer premie betalen óf de schade voor eigen rekening nemen én niet meer premie betalen. Het is zeker de moeite waard om de verzekeringspolissen te bekijken als er marters in de buurt actief zijn.

Hoe kunt u marterschade voorkomen?

Als u al bezoek hebt gehad van een marter, moet u zeker het motorcompartiment en de motor grondig reinigen om de martergeur te verwijderen. Speciale sprays om de geur te verdoezelen kunnen hier ook nuttig zijn. Om een nieuwe indringing of een indringing in het algemeen te voorkomen, kunt u verschillende marterwerende middelen gebruiken. Blijvend doeltreffend is de installatie van een dichtmazig gaas onder de motor om de toegangswegen af te sluiten. Afweermiddelen tegen marters, die marters afweren met elektrische schokken en knipperlichten, kunt u rechtstreeks in het motorcompartiment aanbrengen. De elektrische schokken zijn onschadelijk voor mens en marters, maar schrikken de dieren af. Apparaten die gebruik maken van ultrageluid, dat zeer onaangenaam is voor marters, zijn ook doeltreffend. Om een gewenningseffect te voorkomen, veranderen de toestellen automatisch de geluidsfrequenties. De mensen kunnen de geluiden niet horen en de buren worden niet gestoord.