
Er gaat een rood waarschuwingslampje met een batterijsymbool branden in het instrumentenpaneel! Misschien is het gewoon de V-snaar? Zo niet, dan zul je nog wat meer moeten schroeven, maar het is geen hogere wiskunde.

Preventie:
Hopelijk zijn we het er allemaal over eens: je moet alleen zelf aan je auto werken als je weet wat je doet. Als u het niet zeker weet, kunt u uw voertuig het beste door een gespecialiseerde werkplaats laten onderhouden. Het is niet moeilijk om de generator van een verbrandingsmotor te vervangen of om deze te voorzien van een nieuwe regelaar of riem. Als u dit echter niet goed doet, kan het onderdeel beschadigd raken of geen spanning meer leveren. Dan is de reis snel voorbij.
Elektriciteit, zelfs met verbrandingsmotoren
De profane dynamo, zoals deze in de volksmond wordt genoemd, wordt eigenlijk een “generator” genoemd. In zowel oude als nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren is het verantwoordelijk voor de elektriciteitsproductie. Dit betekent dat het, wanneer de motor draait, alle verbruikers van boordspanning voorziet en de startaccu oplaadt, die anders heel snel leeg zou raken. Vooral in de herfst en winter is goed te horen hoeveel werk dit kleine, ronde onderdeel in een matig onderhouden auto moet verrichten. In het koude seizoen rijden we met veel stroomverbruikers aan, zoals de achterruitverwarming, de verlichting, de ventilator en andere comfortverhogende elementen. Dit belast de accu van de auto zwaarder dan normaal en vooral bij korte ritten is er sprake van veel starts of startprocessen.

De startaccu geeft aan het voertuig door wat het laadniveau is en een laadregelaar (meestal direct op de generator) bepaalt vervolgens op vereenvoudigde wijze hoeveel energie de dynamo moet produceren. Dit onderdeel werkt als een omgekeerde elektromotor. Via een spoel wordt een spanning geïnduceerd via een rotor met roterende magneten. Hoe hoger de energiebehoefte van de accu, hoe moeilijker het is om de rotor te laten draaien. Als de accu van onze auto al bijna leeg is, remt de dynamo, die wordt aangedreven door een V-snaar of geribbelde riem aan de zijkant van de motor, de verbrandingsmotor af. Als de V-snaar te los zit, begint deze te slippen en te “janken”. Het rode lampje kan dan ook gaan branden, maar dat gebeurt zeker als de riem eraf vliegt of breekt door overmatige slijtage.

Eén rood licht, drie theoretische redenen
Deze verlichte laadindicator op het dashboard geeft aan dat er meer stroom uit de accu wordt getrokken dan de generator kan opladen. Onze auto kon starten en rijden zonder dynamo, maar alleen tot de accu volledig leeg was. Dan zou de boordspanning van ongeveer 12 volt ineenstorten en zouden alle elektrische componenten uitvallen. Dus ook de brandstofpomp en het contact, en dan staan we langs de kant van de weg. Afhankelijk van de capaciteit van de accu (tussen 45Ah en 100Ah) en het aantal actieve stroomverbruikers is het nog mogelijk om een korte afstand te rijden met een brandende laadindicator. De rit kan echter snel voorbij zijn (enkele minuten) en bovendien vaak op onhandige plekken.
Als de V-snaar alleen maar slipt, kunt u deze met een dikke schroef op de generator strakker zetten en dan komt alles goed. Maar als het gescheurd is, moet het natuurlijk vervangen worden. Normaal gesproken heb je zoiets niet bij je, dus alleen de ANWB kan je helpen . Soms is de hele generator defect, de wikkeling of het elektrische circuitbord erin. Dan moet u het gehele onderdeel vervangen door een nieuw, geschikt onderdeel. Meestal is echter alleen de kleine regelaar aan de achterkant van de generator versleten. Vandaag gaan we dieper in op dit onderdeel.

Wat hebben we nodig voor het werk?
Als alleen de laadregelaar versleten of anderszins defect is, hebben we alleen een kleine doppenset en het nieuwe onderdeel nodig. Als de hele generator verwijderd moet worden, hebben we ook een grotere ratel met een dop (meestal 13 of 15 mm) nodig, een metalen staaf of een “koevoet” om de riem te spannen en los te maken, en een paar schroevendraaiers.

De laadregelaar
Je moet je eigenlijk een standaardgenerator voorstellen, zoals een elektromotor uit de natuurkundeles. Het enige verschil is dat we er geen spanning op zetten en het dan laten draaien, maar dat we het laten draaien en dan geeft het spanning af. Hiermee wordt de loodaccu opgeladen. De spanning moet constant zijn, binnen het bereik van 13 volt. De laadregelaar houdt bij hoeveel stroom er naar de accu, oftewel de autoaccu, wordt gevoerd totdat deze weer volledig is opgeladen. Dit komt doordat de generator ook met verschillende snelheden draait, afhankelijk van het motortoerental. Dit onderdeel wordt aan de achterzijde van de generator geplaatst en met twee schroeven vastgezet. De regelaar zit op een collector op de motoras met twee veerbelaste koolborstels. De stuurstroom loopt door deze koolborstels en deze borstels slijten na verloop van tijd door wrijving.

Zodra u de bevestiging van de regelaar (in mijn geval zijn dat twee 10 mm moeren) los hebt gemaakt, kunt u de regelaar uit de generatorbehuizing kantelen en ziet u snel het principe. Op onze gloednieuwe regelaar (wit) zijn de koolborstels veel langer dan op de oude. Maar dat was niet het grootste probleem, want zelfs als de borstels flink zijn afgeslepen, werkt het onderdeel nog steeds, zolang de borstels nog contact maken met de collector op de as. De aansluitkabel van één van de koolborstels van deze regelaar is losgeraakt. Dit leidde tot een complete mislukking. U kunt deze borstels ook los kopen en ze zelf in de meeste regelaars plaatsen/solderen. Maar ik was te lui en kocht een compleet nieuwe controller.

“Spannend” resultaat
Ongeacht of u de hele generator hebt verwijderd om deze te vervangen of dat u het werk onder de auto hebt uitgevoerd: zodra de laadregelaar weer is geïnstalleerd en de as van de generator vrij en geruisloos draait, kunt u de riem terugplaatsen en de dynamo op spanning brengen. Mogelijk moeten externe kabels opnieuw worden aangesloten. Het moment van de waarheid is aangebroken als we de auto starten. Gaat de oplaadindicator uit? Dat is goed. Als u ook een multimeter bezit (iedereen die een beetje klust zou er eentje thuis moeten hebben), kunt u de spanning bij de accupolen meten terwijl de motor draait. Dit moet minimaal 13 volt zijn. Als het lager is dan 12 volt, is de accu of een ander onderdeel van de generator beschadigd.

Wij wensen u altijd een veilige reis en voldoende stroom aan boord!
Auteur: Jens Tanz – Sandman