Zelf olie verversen of laten doen? Kosten in één oogopslag

0
3704
Olie verversen
© GettyImages / cihatatceken

Motorolie: Het essentiële smeermiddel voor uw voertuig moet u regelmatig verversen. Lees hier hoe u de olie ververst of laat verversen, welke kosten u maakt en wat er gebeurt als u vergeet de olie te verversen.

Is een oliewissel echt nodig?

De olie in de motor is één van de belangrijkste smeerelementen voor het soepele samenspel van cilinders, zuigerveren en klepsystemen. De belangrijkste taak is het smeren van de draaiende delen om zo de wrijving die ontstaat te verminderen. De olie koelt ook warmtegevoelige gebieden. Het is daarom bijzonder belangrijk dat u de motorolie regelmatig controleert en indien nodig vervangt.

Zelf de olie verversen

Om zelf de olie te verversen heeft u een olieopvangbak nodig, idealiter een inspectieput, hefplatform of autohelling, evenals een schroevendraaier, nieuwe motorolie, een oliefilter en een afdichtring.
Warm uw auto op met een korte rit. Rijd vervolgens met het voertuig de inspectieput op en wacht 10 minuten. Plaats het oliecarter onder het voertuig en draai de oliedop in de motorruimte los. Open nu de olieaftapplug en tap de olie af. Schroef vervolgens het oliefilter los. Eventueel op het afdichtingsvlak terechtgekomen olie kunt u met een doek en wat remmenreiniger afvegen. Vet vervolgens de contactvlakken van het nieuwe oliefilter in en schroef deze vast. Draai de olieaftapplug vast met de nieuwe afdichtring vast. Voeg vervolgens nieuwe olie toe en laat de motor ongeveer 5 minuten draaien. Controleer na 2 minuten het oliepeil.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een olieverversing in een gespecialiseerde werkplaats liggen tussen de 25 en 90 euro*. De prijs hangt grotendeels af van het type olie dat nodig is. De prijs per liter varieert tussen de 5 en 70 euro*. Vaak is het goedkoper als u de olie vooraf zelf aanschaft. Laat u ook het oliefilter vervangen, dan wordt de gehele olieverversing iets duurder. Met 15 tot 20 euro* is het oliefilter relatief goedkoop, dus de totale kosten voor het vervangen ervan liggen tussen de 30 en 110 euro*.
Als u zelf de olie ververst, betaalt u voor het gereedschap, de olie en het filter.

Hoe lang duurt een oliewissel?

Het verversen van de olie in een gespecialiseerde werkplaats duurt meestal 15 tot 30 minuten. Als u zelf de olie ververst, heeft u mogelijk meer tijd nodig. Dat hangt af van uw kennis. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de tijd voor het laden en lossen van de olie en het gereedmaken van de gereedschappen.

Hoe vaak moet u olie verversen?

De respectievelijke autofabrikant definieert een vaste cyclus. De basis hiervoor zijn de afgelegde kilometers en bij zeer lage kilometerstanden eventueel ook tijdsperioden. Rijdt u gemiddeld veel, dus tussen de 10.000 en 15.000 km per jaar, dan is een olieverversing ongeveer elke 1,5 tot 2 jaar aan te raden. Wie minder rijdt, moet de olie eerder verversen. Dit komt omdat veel korte ritten de motor zwaarder belasten.
In veel moderne auto’s wordt de timing van de olieverversing bepaald door het verbruik. Sensoren in de motorruimte geven informatie over het voertuiggebruik, die u vervolgens in de cockpit van uw auto kunt uitlezen. Kortom, de intervallen voor het verversen van de olie zijn korter naarmate u het voertuig vaker gebruikt, maar ook als u het voertuig bijzonder weinig gebruikt.

Wat gebeurt er als u de olie niet vervangt?

Rijden met oude olie of met een laag oliepeil belast de motor onnodig:

  • De wrijving in de motor neemt toe, waardoor de onderdelen sneller verslijten. De gevolgen zijn een vermindering van de prestaties, een hoger brandstofverbruik en een hogere uitstoot.
  • Als er een gebrek aan olietoevoer is, schuurt metaal na verloop van tijd tegen metaal. Het resultaat is de beruchte “zuigervreter”. Hierdoor is de motor zo zwaar beschadigd dat reparatie vaak niet meer mogelijk is.
  • Gebruikte olie heeft een verminderde smering. Dit verhoogt de slijtage van alle onderdelen van de motor die de doorgangen van de olie verstoppen; er bestaat een risico op lagerschade.

Een hoogwaardige motorolie is essentieel voor een goed functionerend voertuig. In onze winkel vindt u wat u zoekt: kijk rond en kies uw favoriete product.

*Marktprijzen per 13.4.2022