
Met de Opel Crossland lanceerde Opel in 2017 een compacte SUV die de nadruk legt op modern design en veelzijdigheid. Maar zijn er ook typische problemen bij de Opel Crossland en zo ja, waar zitten die? Wat staat er regelmatig op de defectenlijst?
De modelgeschiedenis: Opel Crossland
In juni 2017 introduceerde Opel de Opel Crossland X als opvolger van de Opel Meriva. Dit is een crossover SUV die de voordelen van kleine afmetingen combineert met het comfort van een SUV met een hogere zit. De Crossland X is ontstaan binnen de samenwerking binnen de PSA Group. Dit betekent dat er veel overeenkomsten zijn met de Peugeot 2008 en de Citroën C3 Aircross.
De generaties van de Opel Crossland
Na een facelift in 2020 werd de originele Opel Crossland X ‘gewoon’ de Opel Crossland. Om de term facelift te omschrijven, is vooral het uiterlijk van de auto gewijzigd. De voor- en achterzijde zijn aangepast aan de veel modernere designlijn van Opel. In de zomer van 2024 werd de Opel Crossland opgevolgd door de Opel Frontera.
Motoren en aandrijving
In het kader van de samenwerking kwamen ook de motoren van de PSA Groep. Aanvankelijk werden de bekende 1,2 liter benzinemotoren en de 1,6 liter dieselmotoren ingebouwd, die ook in de Peugeot 208 werden gebruikt. Hierdoor had de auto een vermogen tussen de 81 en 130 pk. Voor de transmissie had men de keuze uit een handgeschakelde versnellingsbak met vijf of zes versnellingen en een automatische zesversnellingsbak. Net als veel vergelijkbare SUV’s is de auto alleen leverbaar met voorwielaandrijving. Er was hier geen alternatief voor vierwielaandrijving.
Veelvoorkomende problemen met de auto
Omdat de auto in de toekomst alleen nog als tweedehandsauto verkrijgbaar zal zijn, is het extra interessant om te weten op welke probleemgebieden u moet letten. Hier zijn een aantal punten waar u beter op moet letten bij de aankoop van een gebruikte Crossland:
Elektronica
Er zijn herhaaldelijk problemen opgetreden met de elektronische componenten van de Opel Crossland. Zo moeten de koplampen van de Opel Crossland X mogelijk vaker vervangen worden dan die van andere auto’s. Ook worden er herhaaldelijk problemen gemeld met het infotainmentsysteem. Hierbij kan het gaan om het uitvallen van diverse functies en het verlies van opgeslagen instellingen, zoals radiozenders en andere voorkeurszenders.
Motor en transmissie
Veel eigenaren vinden de versnellingspook – zowel handgeschakeld als automatisch – traag. Ook het start-stopsysteem reageert volgens sommige bestuurders te traag. Ook verschillende onderdelen van de motor, waaronder de distributieriem, zijn kwetsbaar, vooral als de auto vaak voor korte ritten wordt gebruikt. Met goed onderhoud en regelmatige vervanging van de distributieriem volgens de intervalperioden kunnen mogelijke problemen op dit gebied echter worden voorkomen of in ieder geval tijdig worden verholpen.
Chassis
De meeste eigenaren zijn tevreden met het chassis. Voor sommigen is het chassis echter te hard. Dit is vooral merkbaar bij slechte wegomstandigheden. Bovendien grijpt de ESP soms iets te ruw in.
Carrosserie
In sommige gevallen kunnen lekkende deurrubbers problemen rondom de carrosserie veroorzaken. Dit veroorzaakt ongewenst windgeruis en in het ergste geval waterinfiltratie als het regent.
De Motointegrator online winkel
Als u vanwege of los van de genoemde problemen reserveonderdelen nodig hebt, kunt u deze hier in de webshop van Motointegrator vinden. Dankzij de razendsnelle verzending ontvangt u binnenkort de juiste reserveonderdelen van topkwaliteit.
De meest gestelde vragen de auto
Hoe goed is de Opel Crossland?
Omdat de auto vanaf de zomer van 2024 een opvolger heeft gekregen, is het zonder twijfel een interessante occasion met een goede prijs-prestatieverhouding.
Wanneer moet de distributieriem van deze auto vervangen worden?
Het vervangingsinterval voor de distributieriem van een Opel Crossland bedraagt 100.000 tot 150.000 kilometer of elke vijf jaar.
Hoe hoog zit u in de Opel Crossland?
In deze auto zit u met 63 cm aangenaam hoog.