Marterschade – wat helpt tegen marters

0
5391
Marters
© Shutterstock / Miroslav Hlavko

Wat is marterschade?

Schade aan de auto door de beten van marters heet marterschade. De schade veroorzaakt door marterbeten is de afgelopen jaren is afgenomen. Evengoed wordt er ieder jaar aanzienlijke schade veroorzaakt door marters. Veel chauffeurs vragen zich dan ook af waarom marters überhaupt graag in auto’s zitten.

 

Waarom knabbelen marters aan autokabels?

De beukenmarters verblijven graag in de motorruimte omdat ze het ervaren als een warme schuilplaats. Ze waarderen het ook als een toevluchtsoord en zoeken er bescherming in. Sommige dieren maken het zelfs bijzonder comfortabel met bladeren, krantenpapier, enz. In het spel, om hun eigen territorium te verdedigen of om meer ruimte te creëren, snijden de marters slangen en kabels door. Kijkt u niet werkeloos toe, wantl omdat marterschade aan de auto tot zeer hoge kosten kan leiden. Met het juiste gereedschap kunt u de marters verjagen.

 

Wat helpt tegen marters?

Marters zijn lichtschuwe dieren. Ze houden niet van harde geluiden of onaangename geuren. Luide muziek, schrille tonen of lichtflitsen kunnen helpen tegen marters. Het kan een marter uit de motorruimte drijven. Veel automobilisten proberen eerst met eenvoudige huismiddeltjes de marter te verdrijven.

Marterschade
© Shutterstock / Philmoto

Huismiddeltjes voor marters

Er zijn verschillende huismiddeltjes tegen marters in de auto die u kunt gebruiken. Hiermee kunt u het bijtende roofdier uit de motorruimte verdrijven. Konijnendraad, kunt u onder de auto leggen. Dit wordt vaak aangeprezen als een effectief middel tegen marters. Het konijnendraad moet de marter onder de auto afschrikken. Daardoor verkomt het dat deze in de motorruimte terechtkomt. Konijnendraad werkt om verschillende redenen. Marters zijn erg wantrouwend tegenover vreemde voorwerpen en lopen niet graag over draad. Deze methode helpt echter niet echt veel. Effectiever tegen marters in de auto zijn afschrikmaatregelen met onaangename geuren.

 

Verdrijf marters met een geurstof

Martens bijten zich om een ​​enkele reden in kabels en slangen. Elke mannelijke marter markeert zijn territorium met zijn geur. Als de auto ’s nachts ergens anders geparkeerd staat en een tweede marter klimt de motorruimte in. Dan ruikt hij zijn concurrenten en wordt hij agressief en bijt. Als er een marter in de motorruimte is blijven zitten, moet u de motor daarom eerst wassen. De geur van tea tree olie, azijn, chili, mottenballen of peper zou marters uit de auto drijven. Honden- en kattenhaar worden ook vaak aanbevolen als afschrikmiddel voor de marter. Deze methoden zijn echter erg complex en hebben maar een beperkt effect. De dieren wennen snel aan de geur en zijn er niet meer door weg te jagen. Een professionele marterbescherming, die relatief eenvoudig op praktisch elke auto kan worden gemonteerd, is beter.

 

Marterbescherming achteraf monteren

Marterbescherming voor montage achteraf is er in verschillende uitvoeringen. Deze bescherming is verkrijgbaar bij gespecialiseerde dealers. Sommige autofabrikanten bieden marterbeschermingsroosters aan om achteraf in te bouwen in voertuigen. Deze roosters zijn getest en houden marters betrouwbaar op afstand. Gegolfde buizen van hard plastic, waarmee kabels en slangen beschermd kunnen worden tegen de scherpe tanden, helpen tegen marterbeten in de auto.

Een andere mogelijkheid zijn elektronische marterbeschermers, waardoor de marter een lichte elektrische schok krijgt. Marterbeschermingsinrichtingen, die de dieren met hoge tonen in het ultrasone bereik wegjagen, zijn ook effectief. U kunt deze marterbeschermingssystemen zelf instaleren. Zonder grote technische kennis of veel handvaardigheid. Marterbescherming voor montage achteraf werkt permanent. De elektronische marterbeschermers werken onregelmatig. Daardoor kunnen de dieren niet wennen aan de verstoring. Dat is voor hen zeer onaangenaam maar onschadelijk.

 

Herstel marterschade

De marterschade kan aanzienlijk zijn als deze niet vroegtijdig wordt ontdekt. Er moet zo snel mogelijk een reparatie worden uitgevoerd. Marterschade brengt de verkeersveiligheid van het voertuig in gevaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke onderdelen zijn gebeten. Dan kan er kostbare gevolgschade ontstaan.

 

Welke schade veroorzaakt een marter?

Marters zijn roofdieren met kleine, maar zeer spitse en scherpe tanden. Ze bijten het liefst in auto onderdelen van rubber of relatief zacht plastic. Schuim- en vezelmaterialen zijn ook aangetaste onderdelen in de motorruimte van een auto. Niet alle auto onderdelen zijn echter even populair bij marters.

 

Hoe repareert u marterschade?

Marterschade
© Shutterstock / SchottiU

Als u aan uw auto ontdekt, dient u deze direct zelf te repareren of door een gespecialiseerde garage te laten repareren. Met een beetje handvaardigheid kunt u eenvoudige beschadigingen zelf repareren. Bijvoorbeeld als het gaat om een aangeknaagde ontstekingskabel. Met goedkope onderdelen uit een online winkel is het zo verholpen. Laat een garage de schade repareren als u zichzelf niet vertrouwt om de reparatie uit te voeren. Of als de schade betrekking heeft op veiligheidsrelevante onderdelen.

 

Wat zijn de meest getroffen auto onderdelen?

Marters bijten niet in elk onderdeel van een auto. De meest getroffen auto onderdelen zijn kabels en slangen. Bovenaan zitten ontstekingskabels met een aandeel van circa 40% aan marterbeschadigingen. Dit wordt gevolgd door andere stroomleidingen, koelwater- en vacuümslangen, balgen op de assen en de besturing. Isolatiematten en materialen in de motorruimte worden zelden aangetast door de marterbeet. Het minst worden de remleidingen, V-snaren, banden en brandstofleidingen aangevreten.

 

Hoeveel kost marterschade?

De kosten voor het repareren van marterschade varieert enorm. Dit is afhankelijk van in welke auto onderdelen een marter bijt. De kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Aanzienlijk duurder is de gevolgschade die het gevolg kan zijn van directe schade die niet is hersteld. Dit kan oplopen tot enkele 1.000 euro’s.

 

Hoe herkent u marterschade?

Als er marters bij u in de buurt zijn, moet u uw voertuig regelmatig controleren. Regelmatige controle van de motorruimte wordt aanbevolen. Vooral in de paartijd van april tot juli. Marters laten vaak veelbetekenende sporen achter op de carrosserie en in het motorcompartiment. Bijvoorbeeld pootafdrukken, uitwerpselen of haar. Een sterke geur in de motorruimte kan ook wijzen op een bezoek van een marter. Controleer de ontstekingskabels, koelwaterslangen, de balgen op de assen en de stuurinrichting op beschadigingen. Controleer ook regelmatig de isolatiematten. Knipperende indicatielampjes bij het starten van de motor en verminderde rijprestaties kunnen ook wijzen op marterschade.

 

Motorstoring door marterbeet

Marterschade
© Shutterstock / Flexire

Motorstoring veroorzaakt door een marterbeet als de motor ’s ochtends niet start, is vervelend, maar relatief ongevaarlijk. Het kan veel duurder zijn als een marter bijvoorbeeld aan een koelslang heeft geknaagd en de motor tijdens het rijden oververhit raakt. Het kan gebeuren dat de motor nog draait, maar overschakelt naar het noodprogramma. Dit is afhankelijk van welk deel van de auto de marter heeft geknaagd. Hierdoor wordt een bezoek aan de garage onvermijdelijk.

 

Wie betaalt de marterschade?

Wie schade heeft geleden door een marter, staat voor de vraag wie de schade betaalt. Moet u dat zelf  betalen of vergoedt een verzekeringsmaatschappij deze schade. Uw eigen aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen dekt deze schade in geen geval.

 

Gedeeltelijk of volledige marterbeschadiging

De afwikkeling van door marters veroorzaakte schade wordt meestal uitgevoerd door middel van een gedeeltelijke omniumverzekering. Niet elke gedeeltelijke omniumverzekering dekt echter de marterschade. In de verzekeringsvoorwaarden staat of de kosten worden vergoed. Als de marterschade wordt gedekt door een gedeeltelijk omniumverzekering, draagt ​​deze verzekering meestal alleen de kosten voor het herstel van de directe schade. Het overnemen van de kosten voor gevolgschade is in veel gevallen uitgesloten. De meeste verzekeraars bieden hiervoor echter speciale aanvullende verzekeringen of tarieven.

 

Wat is de gevolgschade?

Gevolgschade is schade die optreedt als gevolg van auto onderdelen die zijn beschadigd door marterbeten. Bijvoorbeeld motorschade door oververhitting als de marter aan een koelslang heeft geknaagd en de koelvloeistof ongemerkt naar buiten lekt. Andere gevolgschade kan ontstaan ​​door geknaagde manchetten aan het stuur of in de oksels. Bij beschadiging kan vocht en vuil binnendringen en schade veroorzaken. Een aangeknaagde ontstekingskabel kan ook leiden tot gevolgschade. Wanneer de motor niet meer soepel loopt, verbrandt de brandstof onvolledig en raakt de katalysator daardoor beschadigd.