Het storingsgeheugen uitlezen: Zo krijgt u informatie over problemen

0
283
Storingsgeheugen
© GettyImages / AndreyPopov

Het storingsgeheugen in de auto is een belangrijk hulpmiddel bij het diagnosticeren van problemen met de technologie van het voertuig. De meeste processen draaien op de achtergrond zonder dat u het merkt. Als er zich problemen voordoen, documenteren de ingebouwde regeleenheden deze in hun foutgeheugen. In deze blog leest u hoe u het storingsgeheugen uitleest en wat de kosten zijn.

Boorddiagnose: hoe werkt het storingsgeheugen?

Boorddiagnose, of kortweg OBD, werd vroeger voornamelijk gebruikt om het uitlaatsysteem te bewaken. Het verzamelt de meetresultaten en signalen van talloze sensoren die met elkaar communiceren via de zogenaamde CAN-bus. Tegenwoordig beïnvloeden deze, naast de functie van het uitlaatsysteem, vele andere elektronische regeleenheden en sensoren, van de elektrische achterklep tot de gloeilamp.

Het foutgeheugen bevat echter niet alleen informatie over opgetreden fouten, maar registreert ook tal van gegevens van de aangesloten sensoren. De specialist kan hier de ontwikkeling van de motortemperatuur, de luchtmassa of het motortoerental vastleggen , omdat de motorregeleenheid deze gegevens altijd invoert. Als zich een ernstig probleem voordoet, gaat er vaak een waarschuwingslampje branden in het voertuig, zoals het controlelampje.

Uitlezen storingsgeheugen met diagnoseapparaat

Iedereen met een geschikt diagnoseapparaat kan het foutgeheugen via de OBD-interface uitlezen. Op deze manier krijgt u informatie over mogelijke problemen in het voertuig en kunt u de nodige reparatiewerkzaamheden initiëren. Diagnose aan boord speelt nu een zeer belangrijke rol in autowerkplaatsen, aangezien moderne voertuigen steeds meer elektronische apparaten bevatten, waardoor het oplossen van problemen veel eenvoudiger wordt.

Wanneer u het foutgeheugen van uw auto uitleest, vertelt het u niet alleen dat er een probleem is, maar vaak zelfs aanvullende gegevens zoals het tijdstip waarop het is opgetreden. Dit helpt om de oorzaak te achterhalen en zo een stap dichter bij het oplossen van het probleem te komen.

Om het foutgeheugen uit te lezen, plaatst u het diagnoseapparaat op de OBD-interface. Deze bevindt zich in het gebied rond het stuur en bevindt zich vaak op een onopvallende plaats, bijvoorbeeld:

  • in de voetenruimte
  • in het dashboardkastje
  • in de buurt van de asbak of sigarettenaansteker
  • in de middenconsole

Bij oudere voertuigen kan deze zich ook in de motorruimte bevinden.

Storingsgeheugen uitlezen: Zelf doen of laten doen?

Als uw auto een waarschuwings- of indicatielampje weergeeft of zich anders gedraagt ​​dan normaal, moet u voor de zekerheid het storingsgeheugen uitlezen. Controleer ook het storingsgeheugen als u een gebruikte auto koopt. Als u het storingsgeheugen zelf wilt uitlezen, heeft u een diagnoseapparaat nodig dat kan communiceren met de CAN-bus van de fabrikant van uwauto. Veel apparaten kunnen alleen individuele regeleenheden uitlezen, bijvoorbeeld van de motor. Bovendien helpt de informatie u alleen als u deze correct kunt interpreteren.

Het loont de moeite om het storingsgeheugen van de auto door een specialist te laten uitlezen. De kosten liggen meestal tussen de 20 en 40 euro*. De expert kan uit zogenaamd cryptische technische gegevens echte fouten afleiden en ook andere oorzaken identificeren.

Tip : U kunt het storingsgeheugen ook uitlezen met uw mobiele telefoon. Het enige dat u nodig heeft, is een OBD-2-adapter, die u op de interface in het voertuig bevestigt. Installeer de bijbehorende app op uw smartphone of tablet. De app communiceert met de adapter en krijgt zo toegang tot de signalen van de boorddiagnose.

Foutgeheugen in de auto wissen – fout komt terug

Als het foutgeheugen een probleem aangeeft, moet u dit tot op de bodem uitzoeken om gevolgschade te voorkomen. Soms treedt dezelfde fout echter opnieuw op bij de volgende uitlezing. Een mogelijke verklaring hiervoor is een onjuiste diagnose. Dan is misschien het verkeerde onderdeel vervangen en blijft de fout bestaan. Soms leiden meerdere kleinere afwijkingen van de norm of van de tolerantiegrens tot een fout zonder dat één component als oorzaak kan worden geïdentificeerd.

Accessoires zoals OBD-adapters voor motorservice vindt u bij Motointegrator – bestel nu online.

*Marktprijzen per 1.8.2022