Herfstcontrole: zo maakt u uw auto winterklaar

0
1887
Herfstcontrole
© Shutterstock / Kochergin

Herfstcontrole voor uw voertuig – de filters in focus

Als u uw auto in tijdens de herfstcontrole winterklaar maakt, verdienen de filters van uw auto speciale aandacht. In dit artikel worden daarom niet alleen de functies van oliefilterluchtfiltercabinefilter en brandstoffilter uitgelegd, maar u doet zelf ook goedkoop de vervanging van het filter – ervan uitgaande dat u niet bang bent voor vuile handen.

Oliefilter

Niet alleen loopt elke verbrandingsmotor ernstige schade op zonder smering, maar motorolie die is vervuild met metaalschuursel, koolstof en andere deeltjes, kan ook de oorzaak zijn van aanzienlijke schade aan lagers, voeringen, zuigers en de gehele motor. Oliefilters worden gebruikt om schadelijke deeltjes uit de motorolie te filteren. En als één van de oliefilters volledig verstopt is, gaat een veiligheidsklep open om de smering van de motor te behouden. De circulerende motorolie wordt dan helemaal niet meer gefilterd. Om altijd voor voldoende filterprestaties te zorgen, moet u het oliefilter daarom regelmatig vervangen. Oliefilters zijn in de handel verkrijgbaar als schroeffilter of met filterelement. Met name schroeffilters installeert men vaak. Hier is het hele filter stevig geïntegreerd in een behuizing en bestaat het dus uit slechts één enkele component.

Herfstcontrole van het oliefilter

Herfstcontrole: oliefilter vervangen
© Shutterstock / DuxX

Het vervangen van oliefilters is minder afhankelijk van het seizoen dan van de bedrijfstijd van een motor en het aanbevolen verversingsinterval is afhankelijk van de respectievelijke fabrikant van de auto. Vervang een oliefilter daarom uiterlijk na 60.000 gereden kilometers. Bij het vervangen van de olie kunt u ook meteen de staat van het oliefilter controleren en indien nodig vervangen.

Cabine filter

Het cabinefilter houdt talrijke ongewenste deeltjes in de auto tegen. De kwaliteit van de lucht in het interieur hangt dus rechtstreeks af van de kwaliteit en conditie van het cabinefilter. Eenvoudigere filtermodellen bestaan ​​uit meerdere textiellagen zoals katoenvezels, microvezels en nonwovens, terwijl filters van hogere kwaliteit ook een laag actieve kool hebben. Terwijl de textiele filtermaterialen vaste deeltjes tegenhouden, bindt de actieve kool ook moleculen van gasvormige verontreinigende stoffen zoals koolwaterstoffen, stikstof, ozon en zwaveldioxide. Als het een filter is dat als biofunctioneel is erkend, werkt het ook tegen schimmelsporen, bacteriën en allergene microben. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën.

Luchtfilter

Elke verbrandingsmotor heeft lucht nodig om te functioneren, die de motor van buitenaf aanzuigt. De buitenlucht bevat echter een grote verscheidenheid aan vuildeeltjes die de motor kunnen beschadigen. Om te voorkomen dat vuildeeltjes de motor binnendringen, wordt de aangezogen lucht daarom door een filter geleid. Dit filter staat bekend als een lucht- of motorfilter. Als de motor draait, raken de fijne poriën van het luchtfilter echter steeds meer verstopt. Als het lucht- of motorfilter dan verstopt is, laat het geen lucht meer door. Dit betekent dat de motor niet genoeg lucht krijgt en er niet genoeg zuurstof is voor het verbrandingsproces. Het resultaat is een daling van de motorprestaties en een verslechtering van de uitlaatgaswaarden. Lucht- en motorfilters zijn daarom typische slijtageonderdelen op alle voertuigen met verbrandingsmotoren. U kunt alle soorten en soorten luchtfilters gemakkelijk als vervangende onderdelen op internet krijgen.

Brandstoffilter

De taak van brandstoffilters is om vuildeeltjes in diesel of benzine tegen te houden, zodat alleen schone brandstof in de motor wordt gevoerd. Het filtereffect van het brandstoffilter wordt beïnvloed door rijprestaties en een slechte brandstofkwaliteit. Een verstopt brandstoffilter voorkomt dat de motor constant van brandstof wordt voorzien. Als gevolg hiervan behoren vermogensverlies en motorstoringen tot de meest voorkomende symptomen van een verstopt brandstoffilter. De filtercapaciteit van het brandstoffilter is beperkt en daarom is dit type filter ook één van de aan slijtage onderhevige onderdelen van een auto of motor. Vrijwel alle in de handel verkrijgbare brandstoffilters zijn als reserveonderdelen op internet verkrijgbaar.

Herfstcontrole: Veilig door de herfst

Dit is ook een goed moment om naast de herfstcontrole ook een professionele controle te laten uitvoeren. Laat de volledige voertuigtechnologie van uw auto in de garage controleren, van het verlichtingssysteem tot de remmen. Met name de accu en de ontsteking gebruikt men in de herfst en winter intensief en moeten daarom goed functioneren. Uiterlijk november is het ook tijd voor de winterbanden. Het is essentieel om te controleren of ze geen scheuren of deuken vertonen en of de luchtdruk en profieldiepte correct zijn. Het is raadzaam om de auto in de herfst tegen bevroren ruiten te beschermen. Dit kan door de ruitenwisservloeistof te verrijken met een speciaal antivriesmiddel. In de winkel zijn kant-en-klare mengsels met antivries verkrijgbaar, zoals winterruitreiniger van 4MAX in een 5 liter container. Deze producten reinigen niet alleen vuil van het glas, maar zijn ook bestand tegen temperaturen tot -25 ° C.

Wanneer moet u de banden vervangen?

Herfstcheck: banden verwisselen
© Shutterstock / r.classen

Experts raden aan om de O / P-regel (oktober-Pasen) te volgen bij het verwisselen van banden. Iedereen die met zomerbanden onderweg is bij temperaturen onder het vriespunt, riskeert gevaarlijk glippen en verlies van verzekeringsdekking bij een ongeval. De rubbersamenstelling van zomerbanden verhardt bij dalende temperaturen. Een zekere tractie is dan niet meer gegarandeerd. Kijk nu of u wellicht nieuwe winterbanden nodig heeft en maak tijdig een afspraak met de werkplaats die u vertrouwt. Als u veilig op de weg wilt zijn, volgt u de 4-4-4-regel bij het verwisselen van banden. Oftewel: laat vier identieke banden monteren met een profiel van 4 mm en die niet ouder zijn dan vier jaar.