Site pictogram Motointegrator.nl Blog

Carrosserie: reparatie of total loss? Dit krijgt u van de verzekering

Carrosserie

© GettyImages / A330Pilot

Of het nu gaat om een ​​ongeval veroorzaakt door iemand anders of om schade die u zelf heeft veroorzaakt bij het verlaten van een parkeerplaats – een noodzakelijke carrosserie-reparatie is altijd vervelend. Hoeveel uw autoverzekering de kosten dekt, hangt ervan af of het puur om carrosserie-schade gaat of om een ​​total loss. Ontdek hier wat het verschil is en welke effecten beide varianten hebben.

Wat is carrosserie-schade?

De carrosserie van een auto bestaat uit een groot aantal onderdelen zoals:

Het is dan ook de basis van een auto. Dit geldt niet voor alle componenten van kunststof of glas (bijvoorbeeld voorruit, koplampen), de motor en andere mechanische en elektronische componenten, evenals het interieur van de auto. Men spreekt van carrosserie-schade wanneer de carrosserie beschadigd raken als gevolg van een ongeval. Typische situaties:

Kosten carrosserie-reparatie

De kosten van een carrosserie-reparatie kunnen niet als een vast bedrag worden gegeven, aangezien deze afhangen van de ernst van de schade. Als het maar een minimaal deukje is dat kleiner is dan een euromunt, blijven de kosten met 50 tot 150 euro beheersbaar. Met een beetje handigheid kunt u zulke kleine schades zelfs zelf repareren met behulp van een carrosserie-reparatieset. Zorg er echter voor dat de lak moet worden bijgewerkt. Anders kan er roest ontstaan.

Hieronder enkele kostenvoorbeelden voor overige carrosserieherstellingen (het vervangen van het onderdeel inclusief spuiten):

Beschadigd onderdeel Kosten carrosserie-reparatie
Spatbord 250-600 euro
Motorkap 800 – 1.000 euro
Auto deur 1.200 – 1.400 euro
Bumper 400 – 1.500 euro (afhankelijk van uitvoering)

Wanneer wordt de carrosserie-schade als total loss beschouwd?

Het woord “total loss” kunt u misschien opvatten als “Het loont niet meer om een ​​reparatie uit te voeren”. Er zijn twee soorten total loss:

Schadeherstel vs. total loss: wat de autoverzekering erover zegt

Als u alleen een kleine reparatiefactuur wilt indienen bij uw autoverzekeraar, heeft u meestal alleen een schatting van uw garage nodig. Bij grotere schade daarentegen komt een taxateur van een motorrijtuig een schaderapport opmaken. Het documenteert de bestaande schade, bepaalt de verwachte reparatiekosten, de restwaarde en de vervangingswaarde.

Hoe de verzekeringsmaatschappij op uw melding reageert, hangt af van de hoogte van de kosten:

Heeft u onderdelen nodig zoals een nieuwe motorkap of een voorspatbord voor de carrosserieherstelling ? Motointegrator is uw one-stop-shop voor hoogwaardige componenten tegen geweldige prijzen.

Mobiele versie afsluiten