Carrosserie: reparatie of total loss? Dit krijgt u van de verzekering

0
518
Carrosserie
© GettyImages / A330Pilot

Of het nu gaat om een ​​ongeval veroorzaakt door iemand anders of om schade die u zelf heeft veroorzaakt bij het verlaten van een parkeerplaats – een noodzakelijke carrosserie-reparatie is altijd vervelend. Hoeveel uw autoverzekering de kosten dekt, hangt ervan af of het puur om carrosserie-schade gaat of om een ​​total loss. Ontdek hier wat het verschil is en welke effecten beide varianten hebben.

Wat is carrosserie-schade?

De carrosserie van een auto bestaat uit een groot aantal onderdelen zoals:

  • Frame
  • Voor- en achterkuip
  • bumper
  • spatbord
  • spoiler
  • zijwanden

Het is dan ook de basis van een auto. Dit geldt niet voor alle componenten van kunststof of glas (bijvoorbeeld voorruit, koplampen), de motor en andere mechanische en elektronische componenten, evenals het interieur van de auto. Men spreekt van carrosserie-schade wanneer de carrosserie beschadigd raken als gevolg van een ongeval. Typische situaties:

  • Een andere weggebruiker reed achter u aan en beschadigde de achterkant.
  • U parkeerde uw auto onder een huis waar dakpannen vanaf vielen, waardoor het dak van uw auto deukte.
  • U bent tijdens het parkeren in de parkeergarage vast komen te zitten op een pilaar. Hierdoor werden de autodeuren zijwaarts naar binnen gedrukt.

Kosten carrosserie-reparatie

De kosten van een carrosserie-reparatie kunnen niet als een vast bedrag worden gegeven, aangezien deze afhangen van de ernst van de schade. Als het maar een minimaal deukje is dat kleiner is dan een euromunt, blijven de kosten met 50 tot 150 euro beheersbaar. Met een beetje handigheid kunt u zulke kleine schades zelfs zelf repareren met behulp van een carrosserie-reparatieset. Zorg er echter voor dat de lak moet worden bijgewerkt. Anders kan er roest ontstaan.

Hieronder enkele kostenvoorbeelden voor overige carrosserieherstellingen (het vervangen van het onderdeel inclusief spuiten):

Beschadigd onderdeelKosten carrosserie-reparatie
Spatbord250-600 euro
Motorkap800 – 1.000 euro
Auto deur1.200 – 1.400 euro
Bumper400 – 1.500 euro (afhankelijk van uitvoering)

Wanneer wordt de carrosserie-schade als total loss beschouwd?

Het woord “total loss” kunt u misschien opvatten als “Het loont niet meer om een ​​reparatie uit te voeren”. Er zijn twee soorten total loss:

  • Technische afschrijving: De auto is zeer zwaar beschadigd. Een reparatie is niet meer mogelijk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij ernstige verkeersongevallen waarbij het frame sterk in elkaar is gedrukt.
  • Economische afschrijving: In het geval van economische afschrijving is het voertuig op zichzelf nog steeds repareerbaar. De kosten van carrosserieherstel zouden echter erg hoog zijn. De reparatie wordt dan als onrendabel beschouwd. Er is sprake van een economisch totaal verlies als de reparatiekosten hoger zijn dan de vervangingswaarde, d.w.z. de kosten voor het kopen van een ander voertuig van vergelijkbare kwaliteit.

Schadeherstel vs. total loss: wat de autoverzekering erover zegt

Als u alleen een kleine reparatiefactuur wilt indienen bij uw autoverzekeraar, heeft u meestal alleen een schatting van uw garage nodig. Bij grotere schade daarentegen komt een taxateur van een motorrijtuig een schaderapport opmaken. Het documenteert de bestaande schade, bepaalt de verwachte reparatiekosten, de restwaarde en de vervangingswaarde.

Hoe de verzekeringsmaatschappij op uw melding reageert, hangt af van de hoogte van de kosten:

  • Als het alleen om een ​​carrosseriereparatie gaat, vergoedt de verzekeringsmaatschappij de werkelijke kosten.
  • Als er sprake is van economisch total loss, krijgt u meestal niet de volledige reparatiekosten vergoed, maar alleen de nieuwwaarde.
  • U kunt uw kapotte auto verkopen aan een sloopkoper. Deze restwaarde samen met de vervangingswaarde waarvan de verzekeringsmaatschappij uitgaat, geeft de dagwaarde van uw voertuig vóór het ongeval.
  • Bij economisch totaal verlies kunt u de reparatie alsnog op kosten van de tegenpartij laten uitvoeren als de kosten hiervan niet meer bedragen dan 130 procent van de nieuwwaarde.

Heeft u onderdelen nodig zoals een nieuwe motorkap of een voorspatbord voor de carrosserieherstelling ? Motointegrator is uw one-stop-shop voor hoogwaardige componenten tegen geweldige prijzen.