Site pictogram Motointegrator.nl Blog

Bootlabeling: specificaties en tips voor professioneel ontwerp

Bootlabeling

© GettyImages / Nick Dolding

Bootlabeling: specificaties voor formaat en lettertype eenvoudig uitgelegd

Santa Maria, Adeline, Arielle – boten hebben altijd vrouwelijke namen gehad. Maar welke naam u ook kiest, één ding moet in ieder geval kloppen: het bootlabel. U mag deze niet volledig vrij ontwerpen, maar u moet wel voldoen aan de specificaties voor bootlabels en de voorschriften voor de afmetingen van bootlabels. In deze blog leest u wat de wet voorschrijft en binnen welke kaders u zelf mag beslissen.

Vereisten voor bootlabeling: Hier dient u op te letten

De wettelijke eisen voor bootlabeling vloeien voort uit het “Binnenvaartpolitiereglement”, artikel 2.02. Kentekens van kleine schepen. Dit omvat onder meer de volgende voorschriften voor kentekens van boten:

Welke informatie staat op het bootlabel?

De voorschriften voor het etiketteren van boten zijn primair van toepassing op de kentekenplaat die voor veel typen boten vereist is. Als u uw boot ook een naam wilt geven, dient de naam aan dezelfde specificaties te voldoen. Eisen boot Kenteken/registratie nummer RDW: minimale hoogte 15cm, stamdikte letters 2 cm breed. Heeft u een eigen lettertype, kies dan bij de lettertypekeuze voor “eigen lettertype”.

Het aanbrengen van de bootbelettering: Zijn er eisen?

Hoe u de etikettering op uw boot aanbrengt, is geheel aan u. Vroeger werden de letters en cijfers eenvoudigweg nauwgezet aangebracht met kwasten en vernis. Tegenwoordig zijn er comfortabelere opties. Acrylkleeffolies beloven bootlabels die geschikt zijn voor zoet en zout water en gemakkelijk aan te brengen zijn. Bij het monteren moet u er alleen voor zorgen dat de afstanden tussen de afzonderlijke letters correct worden aangehouden, zodat een harmonieus totaalbeeld ontstaat. Met volledige belettering is het resultaat nog uniformer. Vanwege het grote oppervlak kan de montage echter een grotere uitdaging zijn.

Voor welke boten gelden de eisen voor bootlabeling?

De regelgeving verschilt afhankelijk van of u met uw boot over zee of binnenwateren reist. In veel gevallen zijn ze zelfs identiek.

Een klein schip mag niet deelnemen aan de scheepvaart, indien hierop niet de bootlabeling is aangebracht. Dit is niet van toepassing op snelle motorboten, waarop het registratieteken bedoeld in artikel 8.02  moet worden aangebracht, en op een door spierkracht voortbewogen schip noch op een zeilschip met een lengte van minder dan 7 m.

Welke namen zijn toegestaan ​​voor het labelen van boten

Vroeger werden vooral vrouwelijke namen aan boten gegeven. Tegenwoordig is de diversiteit hier aanzienlijk groter. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit deze varianten:

Sterker nog, er zijn nauwelijks grenzen aan uw fantasie als het gaat om het kiezen van bootnaam. U hoeft alleen maar problemen te verwachten als u de toepasselijke wetgeving overtreedt, bijvoorbeeld als u een aanstootgevende naam kiest of merkrechten schendt. U moet uw boot dus waarschijnlijk niet ‘Coca Cola’ of ‘Amazon’ noemen.

Heeft u accessoires nodig voor uw sportboot? Bij Motointegrator kunt u online hoogwaardige verven bestellen.

Mobiele versie afsluiten