Site pictogram Motointegrator.nl Blog

Autopech op de snelweg: Hoe gedraagt u zich correct

Pech

© GettyImages / Panuwat Dangsungnoen

De nachtmerrie van iedere automobilist: pech op de snelweg. Wat is het eerste dat u nu moet doen? Hoe kunt u zo snel mogelijk hulp krijgen? En hoe gedraagt u zich correct in geval van nood? Hier leest u alles wat u moet weten over de juiste procedure bij pech op de snelweg of in een tunnel.

Veiligheid eerst: autopech – wat te doen?

Als u pech krijgt op de snelweg, moet u snel reageren en mogelijke gevaren elimineren. Anders kan de hoge snelheid van andere weggebruikers leiden tot kop-staartbotsingen. Voer eerst deze stappen uit:

Zodra u de auto heeft verlaten, moet u ook de andere weggebruikers tijdig waarschuwen. Plaats hiervoor de gevarendriehoek op een geschikte afstand vóór het ongevalsvoertuig. Bij autopech op de snelweg moet de gevarendriehoek minimaal 150 meter verwijderd zijn. Op een landweg is ongeveer 100 meter ook voldoende.

Wat te doen als uw auto kapot gaat: Roep om hulp

Zodra u de pechlocatie heeft beveiligd, kunt u hulp inroepen. Neem dan contact op met de wegenwacht via app of telefoon. Het beste kunt u de documenten van de verzekeringsdekking altijd bij u hebben in het dashboardkastje, zodat u deze bij de hand heeft in geval van nood. Indien u geen pechhulppakket heeft afgesloten, heeft u de volgende mogelijkheden :

Wat moet u doen als u pech krijgt in een tunnel?

Het gedrag bij autopech in een tunnel volgt in principe dezelfde regels als bij pech op de snelweg. Parkeer zo ver mogelijk naar rechts of, nog beter, een pechplek in. Schakel de alarmlichten in, zet de motor af en houd de ramen gesloten. In tunnels kan de concentratie uitlaatgassen van auto’s zeer hoog zijn. Let ook op deze tips als u pech krijgt in een tunnel:

Doe indien mogelijk niets in de tunnel waardoor u de weg op moet stappen. Het risico om overreden te worden is hier aanzienlijk groter dan buiten de tunnel.

Mobiele versie afsluiten