Auto klikt tijdens het rijden: diagnose en reparatie

0
45
Auto klikt
© GettyImages / Stockbyte

Motoren maken veel lawaai. Er hoeft niet altijd een probleem achter te zitten. Als u echter ongebruikelijke geluiden hoort, moet u controleren waarom de auto tijdens het rijden klikt. Hieronder leest u waarom de auto klikt tijdens het rijden, hoe u het probleem kunt diagnosticeren en hoe u het kunt verhelpen.

Auto klikt tijdens het rijden: diagnose en reparatie

Een klikkende motor kan optreden wanneer deze koud is, tijdens het accelereren, stationair draaien, starten of rijden. Wanneer het klikken plaatsvindt, kan dit een cruciale aanwijzing zijn voor de oorzaak. De oorzaken kunnen gevarieerd zijn.

Oorzaak 1: losse onderdelen

Losse onderdelen aan de onderkant van het voertuig of in de motor zijn vaak de oorzaak van het klikken van de auto tijdens het rijden. Kunststof clips, schroeven of lasnaden kunnen door slijtage of plaatsing losraken. Als het klikgeluid tijdens het rijden optreedt, duidt dit op losse onderdelen.

Het vastzetten van de losse onderdelen biedt hier een snelle oplossing. Nieuwe schroeven of klein laswerk zijn meestal voldoende.

Oorzaak 2: defecte hydraulische klepstoters

Hydraulische klepstoters zorgen voor de hydraulische, automatische compensatie van de klepspeling. Als er luchtbellen of lekkages optreden, kan het onderdeel deze taak niet meer correct uitvoeren. Het gevolg is dat de klep te veel speling heeft, waardoor een klikkend geluid kan ontstaan. Meestal hoort u tijdens de opwarmfase de tikkende hydraulische klepstoters. Het geluid zal afnemen zodra de motor de bedrijfstemperatuur heeft bereikt, omdat delen van de motor dan uitzetten, waardoor speling wordt geëlimineerd. Tegelijkertijd wordt de motorolie dunner, wat leidt tot een betere smering. Defecte hydraulische klepstoters kunnen door een automonteur worden vervangen.

Oorzaak 3: alternator

Als de klikgeluiden slechts minimaal zijn wanneer u begint te rijden, kan er een probleem zijn met de alternator. Als de temperatuur van het koelwater stijgt, worden de geluiden luider. Iedereen die dit geluid opmerkt, moet het voertuig uitschakelen om het af te koelen. Zodra het voertuig is afgekoeld, kan het opnieuw worden gestart. Als het geluid stiller of verdwenen is, zal de dynamo het probleem zijn.

Oorzaak 4: motorschade

Een klikkend geluid kan ook uit de motor komen. In dit geval zijn de kleppen defect. Als u merkt dat de kleppen klikken, moet u het voertuig uitschakelen en stoppen met rijden. De enige oplossing hier is om de sleepdienst te bellen en het voertuig in de werkplaats te laten repareren.

Oorzaak 5: oliepeil te laag/olieverversingsinterval overschreden

Als er te weinig motorolie in het voertuig zit, kunnen er ook klakgeluiden ontstaan. Het klikgeluid treedt vooral in het begin op als metaal direct op metaal wrijft. Dit leidt tot grotere slijtage, wat binnen enkele minuten tot motorschade kan leiden.

Te oude olie kan ook motorschade veroorzaken. De olie moet uiterlijk na 30.000 kilometer worden ververst. Een olieverversing kunt u zelf of in een gespecialiseerde werkplaats uitvoeren.

Oorzaak 6: defecte distributieketting

De distributieketting is een belangrijk onderdeel van veel motoren. Een probleem met de distributieketting wordt aangegeven door een ratelend of rammelend geluid bij het starten van de motor. Als het geluid enkele minuten na het starten niet verdwijnt, is er een probleem met de distributieketting. In dit geval moet de distributieketting vervangen worden, want als de ketting breekt, wordt deze door het aantal omwentelingen van de as in de motor rondgeslingerd, waardoor grote schade ontstaat.

Oorzaak 7: Problemen met de bodemplaat en andere oorzaken

Afzonderlijke onderdelen aan de bodemplaat of een beschadigde bodemplaat kunnen tijdens het rijden ongebruikelijke geluiden veroorzaken. In dit geval kan een kijkje onder het voertuig helpen.

Andere redenen kunnen zijn losse onderdelen aan de uitlaat, losse kabels in de motorruimte, een motorkap die niet goed sluit en een defect aan de katalysator.

Koop reserveonderdelen goedkoop in de Motointegrator onlineshop

Heeft u een defect aan uw voertuig ontdekt en heeft u vervangende onderdelen nodig? In ons assortiment van ongeveer 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires van topmerken en premiumfabrikanten vindt u een grote keuze aan vervangingsonderdelen, zoals distributiekettingen, motorolie, hydraulische klepstoters, enz. Neem eens een kijkje en overtuig uzelf.

Veelgestelde vragen

Waarom rammelt mijn auto als ik rijd?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een voertuig rammelt tijdens het rijden. Soms zijn het gewoon losse onderdelen aan de onderkant. Ernstige oorzaken zijn onder meer schade aan de motor.

Wat betekent het als de motor rammelt?

Als de motor klikt, is er mogelijk sprake van een defect aan het voertuig. Soms zitten kabels los of zijn de hydraulische klepstoters defect. In ieder geval moet u op zoek gaan naar de oorzaak.

Is het normaal dat de motor een klikkend geluid maakt?

In principe mag de motor niet rammelen. De eerste geluiden bij het starten zijn normaal, maar als deze niet verdwijnen, moet naar de oorzaak worden gezocht.