Alles over quads: de soorten en de voorschriften

0
864
Quads
© GettyImages / FluxFactory

Quads en terreinwagens (ATV’s/all terrain vehicles) zijn enorm populair – zowel bij sportieve chauffeurs als bij landbouwers en bosbouwers die flexibele en wendbare ondersteuning nodig hebben bij hun werk. Wat de regels zijn voor deze voertuigen leest u in deze blog. Hier gaan we verder in op wat voor soorten quads er zijn, de minimum leeftijd om er mee te rijden en de veiligheidsvoorschriften.

Wat voor soorten quads zijn er?

Een quad is een motorrijtuig met 4 wielen, zonder carrosserie. U moet een aantal regels volgen als u een quad gebruikt. Er zijn 6 soorten quads:

  • Quad niet goedgekeurd voor gebruik op openbare weg. Met een quad die niet is goedgekeurd door RDW mag u alleen op eigen terrein rijden.
  • Quad goedgekeurd als bromfiets. U houdt zich aan de regels voor normale bromfietsen.
  • Quad goedgekeurd als driewielig motorvoertuig. U houdt zich aan de regels voor normale motorvoertuigen.
  • Quad goedgekeurd als personenauto.
  • Quad goedgekeurd als landbouw- of bosbouwtrekker.
  • Quad gebruikt als motorrijtuig met beperkte snelheid.

Vereisten voor de bestuurder van de quad

Quad grafiek

 

Een quad op de autoweg of snelweg

Als uw quad sneller kan rijden dan 50 kilometer per uur, dan mag u ermee op de autoweg.
Alleen de volgende quads mogen op de autoweg én op de snelweg:

  • Quads die harder kunnen dan 60 kilometer per uur.
  • Quads die zijn goedgekeurd als driewielig motorrijtuig.
  • Quads die zijn goedgekeurd als personenauto.

Wat mag niet tijdens het besturen van een quad?

Hieronder een voor de hand liggende opsomming wat niet mag tijdens het besturen van een quad:

  • Appen, bellen en naar muziek luisteren op een quad. Tijdens het besturen van uw quad, mag u geen elektronische apparaten vasthouden. Een elektronisch apparaat is bijvoorbeeld een mobiele telefoon of muziekspeler. U mag wel handsfree bellen en muziek luisteren. Maar ook hier geldt: u mag geen gevaar voor het andere verkeer zijn. Pas als u stil staat mag u uw telefoon vasthouden en gebruiken.
  • U mag met uw quad de weg niet op onder invloed van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Onder invloed kunt u minder goed kan rijden en een ongeluk veroorzaken.

Hoe hoog is de motorrijtuigenbelasting van een quad?

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van de manier waarop de quad is geregistreerd: als brommer, driewielig voertuig, personenauto, bos- en landbouwtrekker.

Mocht u (bijvoorbeeld de wintermaanden) uw quad langer tijd niet gebruiken geen gebruik maakt van uw motor, kunt u de tenaamstelling in het kentekenregister schorsen. In dit geval hoeft de quad ook niet verzekerd te zijn en hoeft u ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Heeft u reserveonderdelen voor (landbouw)voertuigen nodig? Blader nu door Motointegrator en ontdek hoogwaardige producten van bekende merkfabrikanten.